外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
點知姐。大家傳trader早晚會被quant trader取代,又話投行analyst係 夕陽行業,又話難上位,又話VBA沒用,得啲垃圾公司用。咁我咪以為低人工,以為啲公司只係想請位廉價勞工
我估差唔多?
仲要睇其他野
始終底薪100k up以上嘅工要入又點會易
師兄留個tg交流下?
我background同你差唔多
點睇香港? 外資行有冇離開趨勢?
我最憎惡ibanker
精緻的利己主義者 吸血鬼
努力最低,錢卻最多
讀嘅科 港大ef 六科28分都入到 傻人都考到 超低分入讀
GPA又好易高 因港大商科課程普遍簡單輕鬆 輕鬆高高GPA又唔使苦讀
meanwhile 理科/工科/神科 (港大為例) 同學辛苦讀書 成績點都冇你哋咁易攞

而你們ianker穿著西裝 光鮮華麗 年入百萬 出入名貴場所 餐餐海鮮
卻不需大量運算 實驗 編寫程式 不需數理功底 不需辛苦遭逢
你們就只會talk talk talk 做powerpoint
我憎惡你們
你們收入高完全是反智的表現 係abnormality嚟 你哋冇真正hardskill set 又唔係緊缺工種 都難移民 西北歐/五眼聯盟 移民馬騮坡就有份 (你哋能做的唯有大量圈錢,然後dum d錢落去投資移民,而非工作移民)
我憎你哋
囘想2011年在某全球第一大旅行社任職高級旅遊顧問(24小時全球支援),所服務的對象皆是投資銀行(要求百份之二百服務品質,屬於頗難應付),大部份Traders均認為自己處理最高端交易,一句令人聽到火滾說話,「三幾秒足以全世界變天,我要畀三幾秒鐘給你囘應,你都算有面了」。
這些目空一切可以擺一年一但不能超過一年又一天,我們手上的顧員名單,可以說是每天有刪減,今天走兩個,加入一至兩個,每年十一月尾至12月中是人事變動高峯期。
樓主請問你公司用咩system做algo trade?
你幫d 客買左恆大,佢地而家點算好
sales會好樣D,PB嗰D特別多靚仔靚女
其他冇咩特別
但基本上個個都presentable
一星期profit 有冇50%或以上?
我要判處所有商科賤畜死刑!你們不成比例的高回報,dse收分也低 大學商科課程1effort 10回報,理工科(特別是數學 物理 統計)100 effort 10回報 唔好同我講咩都係睇networking,你地時間大把,因為做好ppt talk talk talk就能4.0 無須擔心會被第一輪一票否決,因此可做networking,而我們keep住一樣的成績是十倍的遭逢!唔好同我講你地難過普通bba 你地唯一多讀嘅就係stat2601 而這是我們入門課程 憑什麼!我要判處所有商科賤畜死刑(除非你們有6科35分以上 我定當尊敬)

要stat,而且最好專精呢類
仲有點都要識d probability
盤幾大
stop loss 幾多
target 幾多
玩開咩ccy
Market Connectivity
Data feed
Execution Algo
FPGA
樣樣都係錢 基本上要搵百幾球美仔先justify 到啲幾個headcount
上面個巴打真係人中之龍

搵佢做trader見工都廢事見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞