外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
可唔可以講下每日返工個routine係點
你係邊間U grad ?
如果係3.1-3.2果D
應該過唔到HR嗰關
唔係冇GPA低但好勁嘅人
而係投行/top buyside想要GPA又好而且又勁嘅人
你玩case com玩到直入final in另計
唔係投行點解要加人工
就係留唔住D人
咪天真啦
轉quant 有但唔多
轉trader未聽過
啲Crypto fund開2x甚至再高既人工去挖角
啲人走得好快
其實trader 唔係ibanker 而你講既數底 programming 更加係必需
幾個大陸人 幾個鬼仔
關你個mpf 乜野事
我最憎商科任何東西,最憎恨!唔識呢d嘢,但聽落trade咪大量talk talk talk 西裝紅酒?
識python, c++, java, vba, R, sql/nosql 等等。

55%UPRO+45%TMF 其實係個leveraged 版本嘅bond+stock portfolio 40 stock +60 bond portfolio。老套簡單但sharpe又算唔錯
難道唔係咩
好葡萄低過我dse 8分入港大bba嘅同學 因為他們(錢/努)比max 超低effort 超富貴回報 餐餐海鮮 西裝
唔洗覆呢條北歐白卡佬 佢精神病
base pay 好多行同S&T一樣(2022 fg 70k)
bonus一般低D
你d coding skill點學返嚟
好多mpf係買基金
想問下到左VP bonus 係計% of P&L 定又係鳩派?有無大概個VP 個total compensation
似係buyside多
ibank喺equities嘅世界好多時係俾algo幫客execute,而個始作俑者係個客; FICC/ derivatives ibank先會有自己position
冇得prop trade係真,但take view調整倉位仍然可以
Ibd 同trader 做嘅嘢有咩分別?
兩者邊個人工高啲
佢喺sell side trader, 你追債就搵番基金佬喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞