外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
G10外匯世界唯一insider info一般係國家/央行級別至推郁到成個外匯個價,再唔係大firm嘅超大order可以制造一D幾十秒嘅波動
但都唔係我呢種級數
你覺得自己算唔算有家底?
同事有冇d真係低層出身既人?
我最憎ibanker talk talk talk 西裝紅酒海鮮 dse超低分入讀書23分就入到港大bba 輕鬆hea讀 超低effort攞4.0gpa is然後係度偽善:成績唔係最重要 networking先係 殊不知 特別容易修讀的課程本就為他們大把時間networking埋下伏筆
我地自己就係index provider之一
外匯fixing個價投行有份促進參與
同埋想問點睇龔成同黃國英
樓主係咪曲線自爆緊

Local QF grad, ficc analyst, onboard去wall street唔係去canary wharf train
yes and yes
唔難...此言差矣,仲有一樣睇大學/GPA嗰D
有冇買NVDA
S&T入面唔多人有CFA
意義不大
做警察你好
唔驚啦
你拒絕得flow traders 即係你對trading 呢行完全唔熟
都唔方入到
本身諗住入黎學野,睇到一堆專業術語,我都係揸緊信念長揸nvda算
係咪全英文?啲老細係咪鬼佬多?
我對make/take liquidity 嘅定義係:
make liquidity: 你張order一出係會坐左落L2 order book,等人黎take
take liquidity: 你hit the bid/lift the offer,order 唔會落到L2 order book
你take out say殺stops 咁基本就係prop trade
投行做得嘅,但受限於你要係做hedging
3係咪睇reddit
想問下一年賺 10mio USD 算唔算多?
0家底
同事低層出身好少,好多background都十分之international
出世/長大/大學/做野/另一半唔同國家一D都唔奇
咩人都有
又唔覺S&T多左中國人喎
再加g10 fx option
符合條件全港可能得幾個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞