外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
對我黎講
上連登算係其中一種減壓
有D人鐘意LKF/飲酒
有D日日喺度轉筆又成日跌咁嘈著曬
有D人拎左張墊喺度做yoga/伸展咁 (Director冇人理)
巴打鐘唔鐘意飲酒
想問下樓主d trading rules

想問下公司嘅position 有冇話max drawdown 幾多要斬咁

另外想問下 老細容唔容許個portfolio 一年内跑輸market . Eg tsla 18-19 年嘅 一譚死水咁

我自己老散黎, 想睇下如果要imply 投行trading rules 究竟個倉 會點
最後一個point好啱
你玩arb/ sweep/ 專喺thin liquidity嘅時候玩野投行係好易被hurt 到

say我quote你1mio 1pip wide,而你實際execution 係buy 100mio,你同時100間投行hit 1mio 1pip 買入冇人阻到你,你咁會推高至少 10 pips,而每間1pip wide net short 嘅投行都會蝕俾你

再之後你就會見到1mio 10 pips嘅spread
唔洗,把握時間休息/玩
我都有睇過下vol surface, Vsmile 但係去到實際papertrade 唔知點運用到
quant/ buyside trading 好多engin 友
不過佢地嗰D估計入google都冇咩難度
做到最top就有機
finance 唔算好難pickup
Sorry我諗同齡學生入面,特別以Financial Machine Learning為例,我敢認第二,無人敢認第一。雖然9成 都係睇Amazon 學術書籍 同paper學番黎,加啲鹽加啲油,就當係自己野。

我未in 前,就知flow trader係做ETP liquidity provider。但因為個時我想做啲 得意啲既工作,想由programmer 入手,就拒絕左

加上trading咁大範疇
如果你話trading係要做sales,咁我的確唔識。
如果你話trading要TA睇圖,我超級抗拒,我唔會學。

Btw,我認為in Flow Trader前,其實佢地真係唔care你邊間U出黎,甚至你GPA幾多。我認為 如果想做Flow Trader,真係要問自己對金融交易有冇興趣,cv至少最好要貼你自己algo trading個real track record,解釋埋個交易邏輯 同 背後使用左邊款ML。亦至少寫啲research papers 上載至SSRN。同埋,我個時有2-3張 Cloud IT certs🤔

Btw,即使我錯過左Flow Trader,都對我快樂度 無大影響
interest rate differential 做carry = macro fund
我地以liquidity + short-term view 為主
樓主你覺得想贏錢,重要既係心態定技術?
你地投行提供比你地既技術,係可以複製的嗎? 即係你辭左職都會識咁
其實老散想diversify個portfolio係咪都係玩樓/股票 (玩唔同sector)/bond (long term treasury)/FX (CHF/JPY for hedging)?
多唔多女追撚含?
個時做緊一間cloud DS工

加上,要in,要in好多rounds,要請好多AL,仲要唔知佢請唔請。我見到係excel,以為係一間大公司 想請 打雜,就認為無意義,就拒絕左
咁我應該大概有概念知你地點trade 係咪類似搵位走貨/入貨 而果啲位係唔會郁到個market price 太多
間cloud DS都好勁?

你睇title 同埋邊個in你應該都估到係唔係打雜嘅 in好多rounds都會用佢哋時間
身家幾多位數字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞