外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
入市有咩最常用strategy
Prop shop fg/intern齋問數學/stat題喎
一開波screen人先問啫, 之後就瘋狂chok你啲experience睇你係咪真係清楚自己做乜同有無吹大到
同埋啲數學題好多時候好多時候都唔係真係expect你答到, 純粹stree你
Ching, 可唔可以解釋下咩叫cross gamma 同可以點hedge ?
想問下warrant/cbbc desk market maker 點hedge ,
係咪要會夾個市去殺重貨區牛熊
會唔會有information edge, e.g 有大客買 一千張期指
同埋佢地到底係點賺錢, 成日話同老散唔係玩zero sum game, 真唔真
人工又如何, 點入行呢
THANKS!!
可以再詳細啲講吓
日內交易點樣睇/運用L2 depth,tick trade data
Thx
System上應該唔使但我估要reporting嗰啲?
話就話個個都想走去buy side
但fg直接入buyside又好似經驗無咁全面 無得叫咁高價
可能俾其他同事用,始終excel 有佢吸引地方。
想問呢啲warrant/cbbc desk既market maker要識既skill set 係咪同 你所講第二個 case既專業prop firm要識既野通用/一樣?

換句話講 呢兩個地方既quant / dev / trader / analyst係咪可以隨時去對面?
其實輪同option 實際有咩分別?
如果無internal UI spreadsheet係幾方便嘅, 要prcoess data或者做啲backend嘢就緊係唔會用vba啦
Thx巴打 另外都想問多少少trading呢一行 宏觀啲既問題

大局黎睇 可唔可以簡單分享下面呢幾個層面既tier list大概係點樣 assume tier愈高代表整體package好啲 like多培訓/學習機會,高人工升職機會大,穩定既工作文化/內容之類..

1. 公司黎計, ibank / hedgefund / asset mgt / hft / brokerage / prop firm 點排?

2. Desk黎計, equities / fx / interest rate / credit / commodities?

3. Role 黎計, (quant) - trader / dev / researcher / analyst?

4. Strategy 黎計, long short equity / market neutral / credit / global marco / market making / 上面prop firm 同market maker對立既strategy - take out market maker warrant and CBBC

Thanks 巴打 岩岩入行未有上帝視角 唔知道個industry既full picture係點, 想聽下你意見 大概了解下個framework
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞