外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
ECM,最近個市麻麻終於有得休息下
"至少FX嘅世界你做返retail trader你唔會知呢D野"

唔需要知, FX, CFD夠大無人可以控制, 跟住大隊尾就得
三個問題問下 thanks

1. 點樣先做到control你地risk嘅analyst, 呢d analyst又其實有無價值 (人工,risk management上)
(定其實佢地D所謂control都係d daily report行貨野)
2. 你地嘅risk/position limit其實邊個set?
3. 正常你地trader會玩到幾多歲就走?多數轉乜?
仲有人用vba做trade?
如果想自己用程式trade,條路應該點行?無數學底(如微積分)係咪死硬?
啲女同事淫唔淫 平時番工放工係咪坐的士
同major但gpa太低3.2 都想做相關行業 有乜建議?
如果用程式trade 但你唔係trade derivatives, 數學其實唔太重要

如果你搵到d signal 去買入/賣出 而個d signal 係同數學唔係有直接關係都一樣得

不過首先你要有個賺錢ge 方法 因為algo trade 最後係幫你execute only
親友會唔會覺得你好叻?
感謝師兄。

事實上,你地係咪已經唔用rsi, sma等指標?是否重視統計資料?

感激
你啲同事慳唔慳
定成日追新車同錶
想問下
喺投行嘅角度
sell-side難賺錢定buyside難賺錢啲?
文盲
樓豬有無圖證明自己係

鳩up真係無成本

利申

ibanker
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞