外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
值得一提trading floor大家坐得幾close 下
一個新人analyst/ intern身邊圍住幾個Directors/ MD 一D都唔奇
多唔多ot
S&T冇OT呢樣野
有咩投資書推介
投行有冇 software engineer
如果有通常個價係幾多
老細:唔好再輸就得
財自/搵夠之後再講啦
不過好大機會都係繼續搵
有乜人生目標?
間firm 有冇炒turkish lira? 賺定蝕
可唔可以講下有咩benefits/bonus
係market maker firm 做留名

好多人覺得trading 一定係炒 但唔同公司真係有唔同strategy 同賺錢方法係有唔同

就好似踢英超隊隊踢法都有分別 但係拎到三分就係好戰術咁
ching 咁你而家係邊到做 連point72 都覺得唔勁
vol surface 你要自己dup 個model 出黎係好難 二黎market data 係high dimensional 你自己玩要部電腦有幾咁勁先可以做到
hedging基本上你會take liquidity,有hedging cost,點樣降低hedging cost同handle大嘅flow就好睇經驗
algo係主動hit price/ make price都有,事關有唔同類型嘅algo,好aggressive嗰D就會好常lift offer/hit bid
take side/market view 你要靠經驗/data analysis/backtest判斷對某隻asset喺呢種情況statistically做某種option structure 會唔會賺錢,姐係要有+EV。好多呢D判斷都係黎自MD/VP嘅經驗,再加上你自己嘅分析。
其實唔識呢啲係咪基本上唔使做vol desk

我feel到做呢行有D人做得好唔開心
咩啊佢係話要用自己本金trade到多過自己月薪好難喎
如果你全職炒自己錢
你覺得一年會有幾%回報?
個人感覺
Role 緊要D
FO 同 BO 點都有距離
覺得自己呢行對人類社會有咩貢獻
你似乎理解錯。Point 72我無話唔勁,Point 72同Flow Trader都大粒野

但問題係:Excel/VBA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞