外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
我咁睇落其實好fit
如果你係lawyer specialize corp fin(?),soft skills至少唔差(?),外加自學financial modelling
其實可以試下IBD
In唔到
係想知你講邊間出到一樣價姐
即係出唔到啦 講咁多無謂野做咩
你哋係base on macro like interest rate differential 去落trade 多定係跟liquidity去落trade
考cfa唔覺有咩用
投行S&T唔少(至少entry-level)嘅人係冇CFA
但你考CFA過程所累積嘅products知識就有用

本身programming好勁做quants,報下buyside個D quant analyst/quant developer/data scientist role會易D; 再唔係buyside trading 都得; 投行trading 你全冇background好難證明俾人睇你對金融有興趣;
係咪唔俾用手機?睇下whatsapp上網都唔得?
知唔知其實多唔多人唔理個限制,例如攞遠房親戚個名開戶來抄?
有冇聽過人被人捉到?即炒?
其實點check?
得30萬cash
唔想放銀行 可以做d 乜?
你IBD唔洗早D返睇晒個市同新聞先咩?一路以為都要
IBD/MA d友仔究竟係咪做幾年夠退休?
而家仲有冇呢D歌仔唱
Dx仲上唔上? 無啦啦扯上去96
最勁嘅有幾次,不過冇咩特別
最差記得好清楚,好多option trader都試過類似嘅野
嗰時short gamma AUD,仲要係末日position,接近ATM
最簡單你short gamma你唔想有realized volatility
當時spot跌穿strike,之後delta 0轉1,突然long 好多delta,再之後AUD可能因為key level breakouts所以冇liquidity/某D hedge funds殺緊止蝕單,個價一野再跌20-30pips
就係個下蝕
識睇就知唔係冇啦啦
你講睇圖定基本面先 美國真係咁快加到息咩
似想test 97 其實加唔加息唔太重要 重要嘅係市場sentiment 覺得佢想加 咁就long usd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞