外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
我認為唔算難入。

佢主要睇你achievement。Show到對金融市場有熱情,對金融機器學習有深入認識,有proven track record (個時我拎Sharpe ratio 2.3 既IB一年track record 出黎),我之前入過國際性投行比賽finalist,就好似比較易入啲。

我感覺佢地好似唔太睇學歷,主要睇你有冇心。
私人泳池
香港人住嘅地方真係好細 除非係獨立屋
喺外國出世就好 我想喺屋企行下樓梯
格硬黎可以住大好多
但我想多D錢放落portfolio其他野身上(樓係portfolio嘅一部份)
會唔會參考index provider既index make judgement
定係覺得佢地太廢?
Sharpe ratio 2.3 非常好
Sell side S&T贏錢係睇有冇Flow
有flow就有錢搵
執下B/O 個幾滴都好好賺架啦
最多可能take個盤錯邊
咁咪靠其他Book追數

利申:Repo同Rate FO路過
平均你搵幾錢人工?
最後一句先係重點,dllm輸嘅就係我哋啲mpf血汗錢,你pk啦
一年喳
I think the Flow Traders they are talking about is a trading firm
入ibank front office需唔需要好sociable? 如果性格毒撚,想打份穩定、高pay、做五年欠後可以六七點放工既工,應該入back office,精算? 可以有咩部署?

利申: 三大qfin year 1
IBD多,S&T唔算多,但local一樣唔多,因為仲有新加坡/日本/韓國/印度等等嘅人
唔同trader有自己嘅style; 但mindset倒係相近,尤其大家對risk睇得好重同諗野好systematic
法國佬: Putain!
Covid 期間有無WFH?
世界上邊有兩全其美呀
不過S&T trader應該比IBD 同Research 少勁多networking
6點後咪走人 冇問題
工時長主要係返得早 要接US火棒
如果你做澳紙 返6點係好正常
真,零興趣,唔撚想知
18.6就誇張左啲,同埋track record無3年,外面機構唔會認。

7.幾 8.幾 我見過。但aum最大容納量 好少。

Btw,禁晚成晚都訓唔著有種好似 唔見左 中六合彩頭等獎張票既 感覺咁
見到樓上有人reject flower traders point 72 interview
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞