外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
有,不過相對唔多
我D option知識基礎係由大學course 黎,之後基本上邊做邊學,所以冇咩推介到
你都幾serious 下咁喎,係想自己炒/入buy-side/入sell-side做?
其實想請D咩人?
普通U grad冇fiance底應該點入行?
Quote two way price 嗰時 想問吓點樣計嗰bid ask price 出嚟?
點睇恒大危機對FX, 股市影響?
quant 就明顯勁U Maths phd 有優勢,而且大唔少,因為quant就明顯要數/programming/modelling能力強,finance要pick up並唔難,你仲要勁U + PHD... 答案都幾明顯

IBD 呢... 就相對唔關數事,冇聽過math phd 入ibd, 入quant research/ trading/quant strat就都聽過
每日某個時段?
冇時冇刻都有,不過唔淨target傻散,其他大firm/大行都係彼此嘅目標
modelling能力即係咩?
Bb做developer asso level 大約有幾多人工?
有機嘅
聽過有間行有人普通行FX trading 做左7年之後直入投行associate year 2
Final year
自己有炒開有冇幫助
唔識programming係咪好輸蝕
好想入行
普通U finance
姐係將real world complex 嘅野
以(math) model 方式abstract咁表達/解決
大部份投行FX 都有自己嘅pricing model,quant 係其中主要嘅contributor
係咪即係唔使自己計? 有quant計就得
有做過幾間hedge fund intern; GPA呢就差D爆4,之後慢慢開始跌
問垃圾問題真係有意思咩
通常報工個個都好似狗公咁會大包圍
報曬全部firm,外資中資大細都報,聽過有人報50-100間
之後有5-10間有回音咁
再之後2-3間走到最後superday
再之後1-2間有offer
得果幾份就唔好攞黎講啦
近年其實叫好左D
M&A 例外
不過S&T work-life balance 唔算差,11-12個鐘咁樣
S&T/ global markets analyst, yes, 拎過
trading 有好過risk limits同mandate, 有vol limit, delta limit, gamma limit, overnight limit, trading/order limit 等等, 間間都唔同
你講緊唔同market access 嘅flow? Trading 唔係點理呢D,似係support 會管嘅野
我地care嘅係HF/ real money/ quant 嘅flow同positioning, 尤其係quant 同systematic 因為佢地嘅買賣資訊透露出macro model/ data 所反映嘅趨勢
唔難,因為係Quant 唔係IT/Tech, 前者易後者難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞