外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
巴打會唔會留tg傾?
一般投資者每年有幾多年回報就算勁?
巴打可以留個tg?
做開option mm ,stock 同 deriv都有
自動hedge delta
係會有計Greeks俾佢地
但埋尾都係hedge delta
或者佢地做etf option,index option mm
就幫佢地hedge成份股
最多佢地自己再set iv 令到Theo 變多少少

另外deriv 除咗vwap iceberg 個類
仲有其他strategy 唔講太多但都係用唔同model
搵execution嘅時機
有d就賭錢向嘅

呢個年代講low latency trade
基本上咩都寫哂落algo

投行trader除咗quant個班之外
感覺上只係睇返order d performance
Mm個d就Mon住個倉d greeks睇下system有無bug trade錯野

無做過份面,但仲有無咩野補充?
係咪得s&t or fo先有得去個邊train?
想問做咗幾耐先會比internal transfer?
想問係咪要double maj cs?定就咁qfin都做到?
淨係qfin 唔洗double maj 不過你都要好熟啲coding
唔該,你朋友真係好勁我見qfin做得js通常做quant trader
佢好似破左成間U最高pay既internship
原來$145k有多兩皮野
ching個frd係咪都係cu
唔係
ust沒聽frd講有qfin入js做software engineer
實有既
其實係咪真係要玩imo google code jam個類先入到
我覺得而家要做ib 識寫code係基本,要將一隻language 熟到精就有機入top tier身邊個個做ibd既都識寫code 有7成係ddp maj cs
聽人講ibank操leetcode仲有可能過到骨但係js呢堆就要個人真係好聰明, 唯一識個個做swe intern都有玩ioi
係架gpa過4係基本
所以好好奇你個frd點樣剩讀qfin都可以入到去係咪有side projects定比賽?
呢層就唔知了
佢地對我嚟講好遙遠
加油 入左ib先啦慢慢做上去
好,多謝ching介唔介意tg傾?
少用tg 不是行內人 都係聽朋友講番黎的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞