外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
知道delta one non trading 位市價幾多嗎?
點解唔自己炒要晒時間打工?
我係quantitative finance
0知識一定就唔得
但非finance major 入倒係有唔少
HK 淨S&T/ global markets
一年intern class 平均我估有10~20人。計7成return最後一年有10~1x個analyst
其中一半係hk local
咁姐係一年6-7個香港人咁
投行trader 有好多交易限制
基本短炒已經係唔可能
我自己就咩都有,commodity/外匯futures, 股票, etf都有,主要macro long-term trading 為主
仲有樓

仲有炒crypto 玩
呢個炒賣係咩限制都冇
你個5.0 就係Implied Volatility (annualized)
Option 個價唯一嘅variable 係implied volatility
所以我地quote嘅所有價都係以Vol 黎報

基本上你long option,就會long vol,而你只要realized vol高過你買入嘅implied vol你就會有賺
知唔知香港有咩出名buy side quant fund / high frequency trading firm?人工咩range左右?

同埋如果之後想做quant / trader, 係咩行到做比較好?(in terms of 人工 穩定性 同埋可以幫自己舊錢一路trade 一路賺錢)
I mean你睇呢行未來最核心會係咩role / 咩frequency /咩行?
單日個人最高蝕30k 美金
FG有冇機會入到
G10
work life balance 如何?
行內興唔興食nootropics?
以我所知delta one/non-linear, vanilla/exotic 全部底薪一樣
bonus 點就視乎張desk/個人能力係點
壓力大唔大?
岩岩升asso 就110k base?@@
以為asso大概90k base only
如果覺得自己ug grad應該冇機,咁讀個master洗底好唔好?
Bulge bracket?
點prep interview
呢個好簡單
你自己抄要賺到同人工一樣嘅錢其實唔易
首先,投行有技術有平台有research又有資源,仲可以知道各種flow同order嘅資訊,至少FX嘅世界你做返retail trader你唔會知呢D野
其次,你本金都要夠大至得
仲有,你做long-term trading/investment同打呢份工冇沖突
最重要,你蝕錢唔洗上身,最多冇左份工
你地炒野同普通外行人炒野有啲咩野分別?
有冇啲咩專門/特別嘅智識同技能?
完全冇問題
我覺得gbus / qfin嘅優勢唔在於program 個名勁,而係D人本身勁
你只要做到佢地個level - GPA/ internship experience/ extra-curricular activities - 其實大家playground 個level 係一樣
EUR 短期見底未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞