外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
track record 包好多野
absolute return 並非最重要指標
Maximum drawdown/ Ulcer/ Information/Sharpe Ratio/ Beta 等等都係考量指標
係真勁嘅retail trader可以入到buyside hf/ prop trading firm玩,慢慢做大變PM咁
但真係好少有
你自己炒既本金同公司本簿既本金係差幾遠
當你好叻仔搵左500萬本金 一年你要贏幾多先等於份糧
投行既簿一單trade 細則幾百球 大則係幾碼
有啲strategy 係要個隻size既本先行得起
咁即係邊度做
就係要靚靚仔仔嘅CV
3.5/4.0左右or above嘅GPA,2-3份relevant intern,2-3 other achievements/extra-curricular activities,三大,咁嘅CV都幾typical

btw
我見有D人個CV寫到好誇下,但我明明返過同一份intern
類似將M記part-time 講成係handled concurrent micro-transactions in a fast-paced environment嗰種
2X
cs 而家冇埋prime brokerage 收得皮
db 就直程成個equities snt冇咗
真心問 依做緊trade support, 想快d 轉,
想好似樓主咁做 fx trader,學 d 咩/睇 d 咩留意d野可以學到相關知識?
chur就係真架啦...
有舍先有得啊嘛
努力向上嘅契機就係錢,我大學嗰時窮撚黎+0家底
做到ibank trader提供左一個上流機會點會冇意義
想識多d,有冇咩書推介
Low touch lm
樓主覺得散戶易唔易打贏大基金
你自己投資贏唔贏到自己揸倉d野
點睇格sir 呢類投資方法同表現
多唔多人靠份糧財自 係咪都係靠投資
期貨市場會唔會有所謂「莊家」
總感覺市場上有影響力嘅資金係會互相察覺到對方嘅行為黎做相應嘅反應
特別係香港呢個濕鳩市場
TRY例牌野
好多日本broker 玩mean reversion,又多hf 玩TRYJPY carry
不過呢隻野前幾年volatile d
依加算靜左好多
JPM ?
有無行規,大行做野前會唔會夾埋?
定真係會莊食莊咁玩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞