外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
覺得你好慘姐
要用reject interview 去打飛機
咁我都可以打到上天花板了
Audit唔收都有可能 唔好以為入到qfn全部係勁人
廢果堆係連普通bba/finance 2nd low既都比唔上
有批海龜入既都見過幾個
試過咁做
in sample可以月賺20%
out sample每月±1%
其實商科競爭好大你諗下三大一年幾多商科fg
fo位有幾多
仲有海龜 nds master 一堆
有啲數底唔好但公開試ok都照揀入去
但完全讀唔掂
見過最廢果個係海龜non ju入去 可能海龜易弓入好多? 呢個就唔熟了
仲有堆高分低能過唔到interview
Sorry 想分享下 稍微show off下姐

Btw, 即使我accept左interview,其實人地都未必請我 只係我後悔無去姐
overfitting 砍掉重練
有冇興趣資助asylum seeker喺英國生活費
我覺得最大問題係資訊流通量無ibank咁強
咩 desk
想問下 如果cu ibba double con係咪一定收皮
唔係 Ibba最top果堆都可以好勁
但你問得出呢個問題就應該收得皮 唔關major事
就咁普通 retail trader 係咪基本上無可能入到去?even 有track record
你唔sociable都要扮到好sociable/主動
你再勁都要present出黎人地至知你勁
至少ibank FO嘅世界係咁
你入左qfin就aim high la, 冇人一黎year 1係aim back office嘅
係呀
5000歐紙
冇諗退休住,言之尚早
我對財自嘅定義相當高,所以仲有距離
錢呢樣野點賺都唔夠(人就係咁),好多人搵好多一樣冇諗過要收手
有冇trading心得分享
香港整體競爭力走緊下坡
但冇咩點聽過有外資大行要離開嘅傳聞
點解咁多人 做幾年ibank之後唔做出去攪startup?
thx
Refer 我賺5000€
一般run緊幾大舊錢?
每年平均有幾高回報?
你試下將見工個講法諗成食女
你話你約到女食餐飯 (唔係約屌閪)
但係你又reject 去食喎
然後你話你咁講係想show off 自己食女應該同齡人最勁
然後我睇完真係唔知比咩反應你好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞