外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
點睇EURCAD… 睇錯市買buy 跌到仆街愈跌愈買drawdown 好大 但stoploss唔到

會反彈嗎
I think citadel also offers 200/100/100 to fg
點睇中資投行?
會唔會取代到外資
投行既人多數黃定藍
有朋友話外資黃比較多
點睇cathie wood

臭閪黎
美股股價是人為操控的結果?
TSLA幾個月跌40%, 單日升20%
CCIV64插插穿20
巴老價投用來水鳩老散?
跑輸指數係hedge funds
但因為呢個世界hedge funds有好多,好廢好細間嘅有唔少;勁嘅好似Renaissance 咁幾十年間一樣40% return annualized
加上好多 hedge funds做long-short/ low vol/ arb/risk parity咁,存在嘅目的/對投資者最大嘅吸引之處反而唔係高return而係同大市低correlation。有錢佬投呢D fund就係想diversification,你同個市高correlation你當佢地唔識玩TQQQ咩

仲有,大HF每個決定都會impact市場推郁價格以至交易成本高,而且positioning明顯,好多其他HF伺機而動。理論黎論,散戶抄野類似玩緊blackjack,你嘅真opponent係成個大市; 但大HF抄法似玩緊poker你要考慮市場其他玩家嘅反應/動作

ibank唔存在跑輸指數大市呢樣野,純Trading PnL投行一D都唔差,幾乎9成日子純Trading PnL係正數,姐係日日賺
yes and yes.
仲要係ultra-low latency 所以好多firm會喺全球幾個地方rent server玩co-location
一年前仲係連登契媽
細firm學到野
想跳大嘅有好直接嘅指標,就係你份track record
track record好勁甚至唔洗你主動搵,自動會有headhunters黎高價R你走,本身真有料喺個禁重視meritocracy嘅行業點都有機會向上流
前提要係真有料
Ching住幾大?
都唔係問你
公認
Point72頂尖hedge fund黎
好唔好做另講
主要係好難入
人工analyst同ibank差唔多
IBD睇市同新聞做咩
人地做IPO上市
都係搵客吹水 DUP石仔 答下HKEX SFC問題渣喎
Point72 唔係quant fund….加上個時 佢要我識VBA,VBA無乜前途,我以為垃圾工,拒絕左
qfin 入唔到ibank front office/ buyside top 嘅
會去左buyside細D嘅firm/金管局/中資/ibank middle office /tier 2 front office/Bloomberg~,有D都開到4~5萬base pay; 一般越做個人工會慢慢比投行FO拋離(當然點都有例外)
再差D就銀行MT嗰類
再差D big4普通audit都聽過
好似話,世上無垃圾問題,要有垃圾答案
樓主答得唔錯
oh wow
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞