外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
各種greeks
overnight
trading/pricing
overall position
hedge
嘅limit
跑輸指數係因為個distribution 係stable/levy

"強"如AQR、Bridgewater 咪又係長期跑輸,de shaw 都係跑贏3% annual,基本上屌打真係得Jim Simons

mutual fund 重衰,無記錯嘅話10年平均4% alpha 嘅1000隻得1隻
難度高架,不過除左FO,跳去buyside都冇話唔得
BO superday咩情況唔太清楚,估計會有group case study同唔少嘅behavioural questions
relevant 嘅experience 全部重要
你係上莊做chair咁嗰D都係plus
case com 都係plus,有D可以令你有直入final in 嘅機會
我就咩都有玩,但好麻麻
不過頗多academic paper 用返對應既adjusted benchmark 去back test HF 都係9成跑輸個市
Diversification 係真既
廚房300零呎
china市場有一定share/影響力,但上唔到國際level (share細)
人工會低一截
感覺純local難玩贏nds
佔據點解9988? 有冇機回上200
risk system睇到real time risk?
vol surface fitting自己搞定quant搞
佩服巴打
你係咪覺得你一個諗到
阿哥表妹老竇老母都係常用嘅戶口
我嘅個人流程就係quant trading
集結data 做analysis/ backtest looping
諗得過就可以玩
比較似Bridgewater嗰種
(crypto係鳩玩,預輸曬)
投行S&T邊度黎嘅fund man
我都係咁覺得,人工會大概低幾多?啲人話佢哋花紅可能會多啲?而家仲係唔係呢個情況

你覺得佢哋MD level total comp 會去到咩位?
trading role 唔洗programming 去到好勁
IBD 完全唔需要programming
developer同啲trader/quant係咪收入差好遠
係唔係Bridgewater全天候策略個種
介唔介意share多少少
quant data通常係睇price action,定包埋marco data(e.g. interest rates, 失業率, 油金比) business, financial report個類?
因為小弟本身都係Program底,唔係Business出身,對Financial Data呢方面唔太sensitive
Backtest係成個Portfolio一齊做定single product咁做Analysis?
呢樣睇 risk 咁重,有無影你生活習慣好多時都係 risk or systematic 行先
財自/搵夠之後想做啲咩?
真 拎到offer再reject都唔遲 都有interview 咁勁嘅公司都唔試下
有無試過肚仔唔舒服,搞到 miss 咗 trade
開心幾年先啦,咁辛苦
你月入高,好快回得返本
好想入行係咪要好top又識人先有機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞