外資投行trader 你問我答

1001 回覆
71 Like 65 Dislike
finance同cs夠唔夠做quant/trader嘅interview 即係使唔使再自己讀啲數stat嘢
做ibank既人多數咩樣
靚仔/女多唔多?
一般都係citi boa > barclays cs wor
其實冇咩特別
你接受到個drawdown 就得
不過TQQQ係2010年後嘅產物
令到D人唔知佢如果係2000年存在嘅話個maximum drawdown係8X-9X%
產生左呢隻野只升不跌/風險唔高嘅錯覺
GPA 淨係過三入唔入到
唔同firm/唔同desk嘅automation 程度同quant/trader 嘅distinction都有所不同。有D firm嘅trader係做埋quant個份-> develop algo/pricing model 黎automate細D嘅order
Keyword: Stochastic Calculus

入門例子: Black-Scholes Model, Heston Model
你要做開某隻product (FICC)而且係二級市場先關markets/S&T 事
我冇記錯commercial bank都有products/securities team? 嗰D會相近D
至於IBD, DCM 呢我就唔太清楚
sellside fo dev 有無機轉trader
有無睇one good trade 呢本書?有咩睇法?
識唔識寫code?
同埋有冇聽過hedgefundie?姐係55%UPRO+45%TMF點睇
Research analyst 通常幾錢一個月?
之後有啲咩path
我感覺易過iBank

Flow Trader 我收到佢地寄黎既 數學速算。
講呢股票名黎先
冇既點信你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞