變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
岩岩開始租,依家盡量開少d同較到25度睇下得唔得
我果部唔係變頻,係咪晒電好多

冇你嗰部,用Panasonic 定頻頂住先
每日12小時,10.8度 左右
有冷氣機問題想請教吓

話說我打算幫個廳換部兩匹淨冷
睇過三菱電機MSY GK18VA但師傅話距離天花太近,會去唔到水同回唔到氣 (天花頂距離去水位330mm)
去水位未必改到(直出外牆)

問過有幾部機可以揀
Panasonic CS PS18UKA
三菱重工 SRK50EE1
大金 FTKC50TAV1N

邊部會好啲?
請教下
如果個廳再計埋玄關走廊岩岩好大約200尺, 三菱重工 SRK50ZSXH-S 會唔會唔夠力, 有冇需要上多一級去2.5匹

(單位唔係向西)
如果可以唔駛裝420
2匹 分體 剩冷
邊部好d 重工 電機 LG
頂唔撚順部垃圾日立
講慳電就冇乜邊部標青架喇
肚腩巴之前比過三菱電機 MSY-GK18VA 又大又抵玩

(個人意見)
如果冇上面果隻三菱電機,可以考慮 Panasonic 或者東芝
出去睇下有冇貨先
部LG d 價拍得住 電機果部
有冇乜勁野 賣咁貴
雙轉子外機,全家電牌子整合得最好嘅app
咁可唔可以同電機2匹個部一戰
太少人裝冇乜真實review, 台灣都好少,貪新鮮可以試下。2匹機好多牌子都係雙轉子。
gk18 ps18uka ftkc50
呢間其實好協興有咩分別
我個部有加
師傅好似話話如果部機斜度唔夠嘅話有機會漏水
同一間公司,地址一樣,但收費有d 分別
屋企房部分體壞左
搵左2個師傅睇位 都話一定要搭棚拆

如果真係要搭棚整
有冇ching 知道成個工程要幾耐到?

同埋自己有d 想轉返做窗口機
廢事佢之後壞/ 維修, 用窗口都好似方便d
定係ching 都會suggest 繼續用分體好?

但點都想換變頻機
所以有以下心水

窗口機心水: pan 記cw-hu70za
分體機心水: 三菱 msy-gs07vf

補圖🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
裝唔知機個d係咪同一批師傅呢
唔搭棚嘅話應該拆唔到個架
我上手業主買左個Hitachi RAS-X18CBK 2匹冷氣機擺廳
個廳大約170呎左右, 結果淨係飯廳有少少涼, 客廳完全唔凍
會唔會係因為部冷氣太虧
170呎用兩匹,一般而言好夠,除非係西斜、開放式廚房、好多房走冷氣就另計
不過如果係長廳擺長邊,部機最好有左右自動送風
如果你部日立有呢個功能但個廳都係唔凍嘅話,咁應該係部機虧
如果部機機齡唔大,可以考慮搵人睇下有冇漏雪種、洗冷氣先(可以嘅話洗埋室外機)
我係長廳擺長邊,無左右送風,但尋日大雨到咁開22度都唔凍,聽業主講部機先3年
可能真係要搵人睇
開最凍最大拎溫度計度下出風,出風夠凍就機冇壞,可能裝個位唔好。
出風唔凍就可能污糟,壞左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞