變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
我問過誠哥 佢話無船期唔比我訂
想問420 分體2匹變頻有咩推薦?
師傅講就pan/ gree ?
同埋窗分1匹變頻邊隻好

如果1匹變頻開黎全屋(1房)用 400呎會唔會食電過2匹變頻,因為想起身全屋都涼,點先慳電d

唔該晒大家先 🙏🏼🙏🏼🙇🏻🙇🏻
巴打最尾買左邊部 ?
想問420 分體2匹變頻有咩推薦?

420 分體首選一定係三菱電機
唔係呢度上面同其他 post 就唔會成日話斷貨
如果真係無三菱電機嘅話,可以考慮 Pan 記(所有匹數)/三菱重工(只限1-1.5匹),再落先考慮大金、日立、Gree

同埋窗分1匹變頻邊隻好

窗口分體(唔係420)得珍寶368(變頻)同 Pan 記(定頻)

如果1匹變頻開黎全屋(1房)用 400呎會唔會食電過2匹變頻,因為想起身全屋都涼,點先慳電d

你個400呎係成間屋定係某個空間?
一般 rule of thumb 係一個 100 平方尺空間需要 1 匹冷氣,如果有開放式廚房、西斜之類要更多;所以如果一個客飯廳有200呎,就需要一部兩匹,視乎情況可選2.5匹,而如果你揀變頻,就可以唔使長期 full load,從而慳到電。如果變頻機長期 full load,其實同一部定頻係無分別
thank you 巴打先!
我屋企個廳應該120呎+埋玄關同廚房就200呎左右
有西斜,但只可以裝窗口分體, 所以應該得2匹揀最盡
如果真係要2.5匹變頻係咪得番窗口機?
其實你可以睇下個石屎台/窗台係咪真係擺唔落 420 分體
因為 420 分體嘅選擇真係多過窗口分體好多
但任何 420 分體最大都係得兩匹
又或者你可以搵第二個位置(最好唔使搭棚)裝標準分體

PS 決定買邊部變頻機仲可以參考埋部機嘅最低輸出(因為變頻就係喺佢定嗰個 range 入面變),以減少 low cut 機會(出自肚腩巴,指因最低輸出太高,但間房又已經夠凍而造成嘅壓縮機停機現象,呢點對睡房裝機尤其重要)
最後買左菱電GE60…
好似菱電最穩陣
想問下如果現有一部 Toshiba 分體 2 匹,
用左超過十年而家部壓縮機自己轟轟聲,
想換唔知有無好介紹?

暫時睇中三菱 MSY-GF24VA ,不過因為本身個位地方大,
唔知 2.5 匹變頻夠唔夠用?
另外就係搭棚一般要預幾錢左右呢?

唔該晒!
有冇師兄知三菱電機保用卡係唔係貼喺箱外面?
啱啱收咗部一匹分體,但箱外面唔見有保用卡
喺說明書包埋一齊
thanks
三菱電機 MSZ-GS18VF 點睇,諗緊日立定三菱 一定要420機 因為會裝兩部
揀緊 cw hu70za同cw n719ja
價錢差1500, 亦見有人講變頻長期都嘈過定頻 (又有人話靜)
揀定頻係咪穩陣啲
有冇三菱電機安裝師傅介紹?
一定三菱
如果我部三菱電機 MSY-GJ10VA 開唔著 過左保養。 係唔係一定要揾返三菱上門整? 要等成十幾日有冇師兄可以介紹吓啲師傅?
之前肚腩巴(同埋其他師兄)講過 Pan 記變頻窗口係好靜,但會有啲唔係個個都會聽到嘅高頻而且有規律嘅雜音
定頻就部部差唔多
想問如果冇石屎窗台,想轉分體嘅話,部室外機係咪可以裝返喺窗口機個位?
舊和諧式係另外裝個窗口架嗰種
間間鋪都話冇420分體, 或者窗口機分體 sosad

如果2間房都大約70呎 (西南),
廳150呎(東南)
2部1匹, 1部1.5匹搞得掂?
三星果部無風機有冇用家試過?好似好少人裝,有啲心郁想裝
三星家用機得雪櫃型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞