變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
想問呢個係咩sensor
27.5 唔知係pan記個恒溫定係條回風溫度sensor有問題,實際回風溫度永遠都比遙控上嘅數字低1.5-2degC
開名會比連登仔爆菊花嘅牌子
分開包話要加幾百,喉殼又話要用大D差唔多貴個double,諗緊都係唔搞算
間間計法唔同,以室溫計,當你想要個室溫比室外低2度內就會有low cut情況. 即係當出邊得26度,你室溫24度都會間中cut嘅,要23或以下先比較ok。
即係落大雨你又唔開得窗,你開25,26度其實晒氣
同埋冷暖機記得睇住條電線唔好包埋入豬腸!
你呢個係迴風位?咁非風口位室溫幾度?
搵日要約信興睇睇條部機 變頻機恒溫恒到成條恒生指數咁,真係好懷疑有問題
其實都唔太啱,cspf 係測中間值,唔係min cooling capacity,
假設1匹機製冷量 2.4kw, 咁佢地就度1.2kw 製冷時嘅表現,當佢最低製冷0.9kw, 其實可能佢0.9kw時係好低效率。
所以點解啲大陸牌子(同日立),唔會標最低製冷,因為佢地為左推高cspf, 分分中 中間值就係最低值
佢標0.9kw 已差唔多係全部牌子最低,關你嗰度室外室內溫度,同你set嘅溫度事,或者你裝大左,因為cut完機再著,佢會行中間製冷量,因為中間值效能係最高,但如果匹數過大,就會好快又cut
我有睇過啲台灣仔拉個sensor出黎,冇咁近冷排令佢熱啲
韓國野用過一次永不錄用
屋企西斜部日立用左3年左右已經唔掂,想換部新,如果2匹分體式,有咩好介紹麻煩哂
我咁諗嘅,部機通常一部冷氣每日都會開12粒鐘左右,如果設計個hz 可以行低啲,開愈耐之後就可以用最低hz(最低功耗)去維持製冷,但如果個hz唔夠低 就會供冷量大過需求造成停車,然後行車果陣又會行中間值(功耗大過最低hz)再慢慢向下探(無限loop) ,消耗嘅電量有機會會高左(理論還理論,冇實測過我都唔敢講100%冇錯,因為停車停幾耐都會影響到最終結果
我呢度係150-200呎之間,所以就買左2匹,同埋呢2日都冇熄機,或者出現左供冷大於需求 導致出現呢條曲線(岩岩觀察完大約製冷6分鐘 停車5分鐘 無限loop)
你27.5冇可能唔CUT, 當你PAN 設計低2度, 即係25.5, 你出邊要28.5度先得, 都未計你D牆都吹凍左, 你試下26.5, 26會唔會又覺得太凍
我用緊重工, 東芝就遙控=室溫, 廳就開24, 房就23先得

同埋大金ftxm係有濕度sensor嘅
正如上面咁講溫度永遠都低過遙控1.5-2度,所以27.5(25.5回風)已經係家中兩老接受嘅極限(出風底有隻鳩流溫濕計 最低果陣24.5度
部機用左幾耐? 咁CUT法應該好快臭, 有味未?
sorry冇睇佢個內文,淨係走左去睇佢個遙控有冇顯示濕度,自膠
半年左右,冇味,我半年洗左佢2次 最近一次用藍威寶同出風位啲霉菌進行對戰
Anyway, Pan記粒nanoe 產生器好影響洗機,唔濕得水嘅關係 要用牛皮膠紙封左佢,又會驚封得唔好會入左水
你27.5係有製過冷定足其實吹緊室溫風,你可以試下打開少少窗,會少啲cut, 再開埋抽氣扇,再cut少啲
LM
廳想換部冷氣 (珍寶三十年機仲大過我 仲涼 但好撚嘈)
窗口 2 匹機
老母想買Panasonic 但要七千 TO 八千
CWN1819EA $7000
CWXN1819EA $8000
有無D平靚正推介下

PS GREE + MEDIA可以唔洗
肚腩巴喺度嗎,上次你介紹我買嗰部三菱重工1拖2 分體1+1.5冇貨,轉買呢隻三菱電機有冇伏?

https://tungyu.com.hk/冷氣機/多聯分體式冷氣機/mitsubishi-electric-三菱電機-mxz2d53va2-變頻冷暖-一拖二-分體式冷氣-2匹拖1匹1.5匹?filter=67,,,,,
呢部外機5.3kw 2匹黎,你會唔會一齊開先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞