變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
師父搭棚度左個室外機台只有353cm, 我單位3房1廳裝4部獨立冷氣,話如果唔係裝420機因為要預喉位,會有部要突出機台,

咁係咪裝全部420機會好d?
個廳200尺左右
420同大機都夠位裝既情況下
請問2匹 三菱電機同重工冷暖機邊款好?

1.MSY-GS18VF
2.MSY-GS18VF
3.SRK50ZS-S
4.SRK53MHIP1
冷暖嘅話電機係MSZ

咁如果四部
1.MSZ-GS18VF
2.MSZ-YK18VA-H1
3.SRK50ZS-S
4.SRK53MHIP1

你會推薦邊部?
咁如果1.5匹既冷暖邊隻好
1.MSZ-GS12VF
2.SRK35ZSXH-S
日立同大金已經今非昔比⋯⋯
大金泰國製其實都唔差,不過就係價錢唔夠競爭力,除非係 ftxm 或以上,否則都唔使買佢
同埋台灣嗰邊經常投訴大金(同埋 Pan 記)容易臭
不過你呢部大金 ftka 係大馬製
兩匹淨冷分體 係咪三菱MSY-GK18VA最好?
想知有冇話電壓岩唔岩用2匹機果D
點樣CHECK
同埋邊到搵CFU CHECK 洗唔洗搭棚?
OR 有冇得自己CHECK 洗唔洗搭

同埋自己安裝有冇問題
屋企人係咁話如果太貴 直接自己安裝
比$200c Fu 上門睇
唔洗估估下
岩岩搵左FORTRESS CFU
想知FORTRESS 之外邊到有得搵
屋企人話佢搵左間就係直接講幾錢
冇上門睇
大金又未到今非昔比咁誇張,
佢商用 vrv 都重係龍頭

同埋佢出名係 Parts 易搵同容易整。
正常220V可以點唔啱

CFU就是但一間電器鋪入去話買分體機想睇位就得

自己裝就留意R32雪種機無受過培訓唔可以自己裝
https://www.emsd.gov.hk/filemanager/tc/content_767/pms2020-5.pdf
屋企人話住呢到既人都話電壓唔得 係用唔到2匹
好多人都知...
其實我唔多唔小係諗緊佢係咪唔想洗咁多錢
電壓係全香港都一樣 220V,佢講既應該係電流/火數吧。
1 匹先大約 800W 左右,兩匹大約 1600W,一個電磁爐都可能多過佢啦。
除非你本身間屋 d 電線好舊,又或者供電有問題,唔係好少會唔夠力。
咁呢樣野 CFU CHECK 唔CHECK 到
層樓就幾舊
但電線就唔知 應該交屋果時有換過晒
電磁爐我就冇用啦 所以唔係好知
正常會由電箱直接拉一條獨立線出黎既,
CFU 黎既時候你問埋佢啦,通常最多叫你加錢既啫。
想知有冇2匹 可以8千內做晒 安裝果D
屋企人好撚ON9 話過8千不如自己安裝 自己都識
我唔係 cfu,幫你唔到。
https://www.acguy.hk/tc/calculator
比你自己玩下
實際一定係睇位先知咩價, 呢度無人知你屋企咩環境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞