變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
2匹中排好後,機身細,風量細,地方細先啱
優點係3年保養囉
俾錢你賺都當怪人
我之前裝個部分體機都係分開包豬腸
屋企本身個廳用緊兩匹半分體
依家想換返部新啲
其實洗唔洗換室外機?
兩匹半係咪太多?
家用 outdoor 同 indoor 其實冇得分開換..

(理論上可以,但實際上要同型號同 model..
同埋街唔會有得散賣。)

至於夠唔夠真係 case by case 去睇。
正常兩匹半應該 serve 二百幾尺左右,
如果西斜/多窗又會爭 d
我諗我個廳差不多200呎
咁兩匹定兩匹半好
冇特別的話兩匹都可以,
但變頻機用大一級其實會好 D

(變頻機行 partial load 其實會慳電 D)
但差半匹又差啲錢
唔係掛岩岩問話要10月 唔知堅唔堅
開頭又話六月有
我睇法唔同,如肯定夠凍冇必要買大

剛剛好

買大左
廳部2匹分體 York用左10年開始壞壞地想換過部, 大約250呎, 買2.5 定3匹好? 有無邊部冷暖介紹?
2x年既私樓格 窗台高度夠 但四邊牆格式 高度成50cm
但闊度最盡應該得68-70cm,如果窗分係咪真係得珍寶368揀
珍寶368有無獲氣 眼見Pan 記變頻1匹都要$6180 好似唔係幾抵
巴打 你邊度買同幾多錢?我都有趣
其實數字上已經話左你知,大一級真係慳電 D

同埋冇估錯的話,唔夠 load 的主因係前日凌晨雷雨。

慳電係變頻機黎講並唔係咁重要,最重要係舒服,靜,機唔臭,1級能源都唔晒電得去邊,你部機一直開開cut cut, 就會出現阿網友呢張圖,濕度由60%彈返去8x%, 一直重覆。
呢個野只會show 1個鐘中最高個濕度,佢開到22度cut機濕度成80%

上面張圖係同一部機冇cut過濕度圖,同會彈返去80%濕度舒適度差好遠
6180應該係包埋裝? 我買4千幾喎
因為通常香港屋細,喉短嘅話分唔分開包影響唔大,包埋一齊只要豬腸夠厚,效果好過分開包(其實部室內機嘅原裝果條咪又係包埋一齊,分開包到最後都係要合埋一齊,豬腸痴得差最易係呢個位起倒汗水)
錯! 慳唔慳電係要睇間廠設計個壓縮機最低可以行幾hz! 去各官網睇下啲同匹數分體機嘅BTU範圍,你會發現到啲野
有邊部機可以長期控濕控到60%咁犀利? 金仔最新出果部溫濕雙控? 但我睇金仔部野又唔見佢有濕度sensor,覺得係卓頭大於實際
對比之下我想掉柒左我部pan記2匹420

pah
你呢個係開25定26
試下逐度減,睇下落雨同冇落雨幾多度可以唔cut機。
睇你睡眠質素,有啲人訓左火足都唔醒,我自己就cut機超過5分鐘就醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞