變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
洗機。
屋企唔夠熱就會臭,洗完機開凍啲,或者打開門開冷氣
後悔裝大金
其實陰濕地區裝咩牌子都會臭,有啲牌特別快臭姐。陰濕地區就可以考慮裝易清潔嘅機,同埋匹數不能過大。
或者你夜晚開啲門窗訓,會頂到耐啲
我成日都講內置電量monitor嘅好處,當你發現夜晚頻繁cut機,可以做啲措施救下
內置電量monitor?
外加野黎?

有啲牌子有內置app / 外加controller
可以睇到實時功率
想問下大家分體機開左陣都唔識吹凍風,淨係出到室溫風會係壞咩

hitachi
屋企部三菱重工冇問題
新裝? 聽下外機有冇著 可能冇雪種/壞電容
變頻通病, Panasonic窗口變頻機一樣會臭。
其實定頻機用耐左都有機會臭。
臭機發生係又陰又濕嘅區。
主要原因係變頻唔夠多水洗散熱,同埋新款為左追求效益啲鋁片越整越密,卡住啲水。
台灣Panasonic 解決臭機方法係換過個疏啲嘅coil畀你
日本仔氣候唔同,冇考慮咁多
可能未臭到姐
老老實實,香港樓宇設計師同發展商全部都係死仆街,我覺得設計一個可以行去維修室外機嘅位應該唔係真係咁難,搭棚先唔講錢,年中都跌死唔少搭棚工人
有大買大啦梗係
屌 我新機都有相同情況 係咪裝機問題
我估同屋企環境最大關係 屋企房廳全部向正東 朝早太陽一早入屋曬到正午 乜霉菌都殺晒 幾部冷氣用到壞都未洗過 完全無臭過
想問 2匹420係咪得大金/日立揀得過
我都係向東,濕度大天氣開埋抽濕,房同廳既大金變頻調個溫度如果比較接近室外溫度會臭,要再調低兩度先正常,不過宜家天氣熱溫差大少左臭既情況

以前無用開變頻,所以唔肯關唔關事
一撚定三菱重工
然後就三菱電機
完全唔撚使討論
大家都臭,大金嗰隻味唔知點解特別臭
早知遲兩年睇左個post 先買冷氣
朝早仲凍緊,熄左夜晚再開叔得風

我諗壞電容居多,以前換過一次架啦

下次都係唔諗hitachi了

無雪種唔係都市傳說黎咩
之前部p記啱啱開會有少少濕臭味
佢哋唔咁仆街咁點發達
變頻通病, Panasonic窗口變頻機一樣會臭
裝左點處理
三菱重工好嘢黎

想問巴打們 呢啲單位點裝分體式?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞