變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
想請問下大家
我屋企個廳用緊開利兩匹
部機經常出暖風
搵師傅睇過佢話個槽散唔到熱所以部機行行下散唔到熱就變出風
成座大廈又唔見其他人係咁
師傅俾我地煩兩煩就拆左入面d隔音海棉,之後就有改善但都久唔久會出暖風
主要請教下大家有冇咩建議
個槽位係凹型可能真係唔太散到熱

調轉講有有其他牌子冷氣會好d?
今日先換完部大金FTHM
唔喺屋企 唔知啲師傅有冇抽真空
On9,部機肯定有問題,香港大部分樓都係咁既則同擺冷氣機位,咪全部出熱風
當有咁諗做人會輕鬆啲
巴打有冇用過J2KV

我嗰部swing個摩打好嘈,仲要唔係連續,到2邊停一停

部機仲要不時有「得」、「突」、「勒」、「啪」等一聲
佢上一代n3 啲機都係有少少摩打聲,用耐左會細聲啲

但冇「得」、「突」、「勒」、「啪」咁勁,你call開利check下囉
有冇人對依幾部1.5匹冷暖機有研究?
MSZ-GS12VF
MSZ-YK12VA-H1
SRK35MHIP1
依三部唔知點揀好,想攞少少意見
gs:泰製420細機,室內機easy clean可diy做部份清潔, 防臭防霉,2年保
yk: 中國製大機,大機情意結可買
mhip1 :420細機,中國重工廠製,3年保
mwkh1:mhip1同款,內置wifi, 1年保
果啲聲應該係膠殼熱漲冷縮正常嘅聲嚟
定住佢冇聲就係摩打/膠殼之類問題
膠殼啪啪聲熱脹冷縮多數開暖氣先有
1台2機最好裝大室外機,因為薄啲,散熱好啲
想問下腩巴 SR35RE1 1.5匹 點睇?
咁我都係考慮番 MSZ-YK12VA-H1 好啲
唔該晒巴打
電機2部 諗左好耐
舊款2014 好似功能勁d 平小小
新款2020 就慳電d 420外機 Easy Clean 泰國造

最尾都係買新款 爭1000蚊左右
我想再問埋依部 SRK35ZS-S ,見佢都係大機
同頭先個幾部點睇
我見巴打之前有答過依款,但如果用依家依幾部黎做比較既話點睇

變頻分體冷氣世界大戰
https://lih.kg/tsrtrDX
想問下邊度睇佢邊年出?google過唔係幾搵到
淨係見到能源標籤年份
我有用過zs 同yk,
zs啲風凍啲,啱怕熱肥佬,
yk啲風溫柔啲冇咁冰冷
yk最大風大過zs
2014前會寫2014
2014後就出嗰年

MSZ-YK12VA-H1係2014
SRK35ZS-S係2018
但兩個唔同牌子
好難揀呀
咩都試下
唔滿意下次轉第2隻
我而家一部3/4窗口 一部420
下次都一定轉大機
420好厚
前排上網見過有張三菱重工既小冊子,但依家搵唔番
係有齊重工幾部機 SRK35ZS-S / SRK35ZSXH-S 同其他系列
應該係啲傳單黎,好似係2020定2021年出
今日想搵都搵唔番
有冇人知我講緊邊份,可以sd比我睇下
https://www.wokeehong-mhi.com.hk/wp-content/uploads/2021/04/MHI-Master-catalogue-2021-02-scaled.jpg
唔會有1張有齊zs, zsx, 2間唔同代理
有3個代理,亂到7彩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞