變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
請問個冷氣用十年以上
係咪一定換左省電d
3xx呎 係咪1.5匹夠?
睇消委會果個好似豐澤牌都ok
求各位指點下

至於谷氮呢 D 野,家用機就無謂玩人啦。
裝部普通分體機,你叫佢要下下枱多樽氮上去,
我估好多細判寧願唔做。
正常一百尺預一匹喎

三百尺廳得一部匹半邊可能夠。
早 D 問清楚佢重有 D 乜嘢唔包啦。
或者直頭叫佢上黎睇下位,睇下 D 位啱唔啱裝//要另外加 D 乜野
基本只係香港嘅住宅咁做商廈嘅VRV都係分開包

加錢都唔做嘅話可以搵第二個,做唔到嘅話可以同佢講:抵你接唔到大job做
分體機係 OK 嘅
但東芝呢個品牌都幾複雜
電視機 = 海信 (Hisense) 貼牌
家庭電器(冷氣除外)= 美的貼牌
窗口冷氣 = 中國大廠 OEM(唔肯定係格力定美的)
分體冷氣 = Toshiba Carrier 泰國自設廠房生產
順帶一提,香港嘅 Carrier 家用冷氣都係 = 美的貼牌
太好了...有樓主你咁講 信心大返少少
不過分體一拖二 收我五千幾蚊安裝費 係咪正常? (應該唔洗棚)
上面都有少少討論
你而家一拖二即係裝兩部機
都算係合理嘅
請問巴打 大金 2.5匹機 R32 FTKC (室內機model:FTKC60TAV1N) 買唔買得過?
我用咗2匹 R32 FTKC一星期,暫時好滿意
電事少你自己用個計測一測就知。

主要係會嘈
感謝巴打分享
想問下我窗口我度左係68.5x47
原本想三電MSZ-YK18VA-H1
但師父上黎度位話裝唔到,但又未講有邊d 裝到
想問下窗分係咪室外機細d 多數得?會唔會比普通分體無咁好力?駛唔駛大半匹 or 有無其他野要注意?
有無2匹 變頻 冷暖推介?
求各巴打指教
本來想買toshiba 2.5匹 22J2KV-Hk
所有野都好perfect
但原來發覺牆身唔夠闊
機身1050,而牆身只得990
如果照裝上去會唔會好大問題?
因為會遮到少少個窗
謝謝各位
講多少少background
230尺左右廳,頂樓
窗台750高,怕裝兩匹唔夠凍
遮到個窗對部機本身就冇乜影響嘅
係睇下對你個窗本身(包括窗簾)有無影響嘅啫
同埋你可以考慮埋可唔可以裝部機喺第二個位,從而唔會阻到個窗
想裝YK09VA
屋邨電器舖問完價包十呎喉6980,再加200蚊封玻璃
誠哥就賣緊4378
加埋安裝費其實邊個抵d
同埋邊個保障會好d
屋企部冷氣用左十年唔係咁凍想換一部,想問下係咪定頻機耐用啲,變頻機會冇咁耐用?
唔係想引戰,完全唔識睇左好多網都話變頻比較易壞啲但會慳電啲想知係咪真?
頂樓預兩匹半好 D
新車多野整過老爺車,
唔通又搵返部舊款老爺車咩。

剩係舒適度同慳電已經可以吊打定頻
請教下一匹變頻淨冷用MSY GJ10VA有冇伏? 有冇其他性價比之選
想問下,本身揀好下面3部分體,但係全城無貨有無其他牌子型號介紹可以代替下唔該唔該
廳 ~226呎 2.5 匹 MSZ-GE60VA-E1
房1 ~82呎 1 匹 MSY-GS09VF
房2 ~56呎 3/4 匹 MSY-GS07VF
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞