變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
waaaa 唔該你呀, 你介唔介意send 條link 俾我, 我唔太識, 仲學揀點揀
https://www.emsd.gov.hk/energylabel/tc/households/rac/select_ac.php
老實講,冷氣慳唔慳電其實唔係咁重要
我覺得舒服,靜,唔臭,易清潔比較重要
如果我上面個部其實會唔會ok, 分體太貴, 負擔唔起, 見人推薦呢部又好似唔錯, 我諗住裝係房到用, 60 尺,1 匹應該夠用有突
巴打有兩樣野想請教下
1. 我屋企開冷氣有機會有氣壓正負壓差令到氣由去水喉谷返入冷氣機搞到BUMBBUMB聲 點解會負壓左明明開緊冷氣

2. 我買左支洗車用的有壓水槍用黎洗冷氣 以前懶直接用黎射豬籠,其實怕唔怕 定係洗果陣都係諗辦法拆個豬籠落黎

岩岩換左GS09VF 驚玩壞
我想問如果計佢1 年電費, 應該點計, 例如佢343 1 年用電量, 我電費400 度就0.87, 但我屋企有其他電器所以無理由用400 度黎計, 好亂呀~
想用消費卷換冷氣 本身公屋2匹 想轉做2匹半機 想問下有咩型號推薦唔該哂

窗口機機電署唔知點解冇左計電費,得返分體機,你等等我搵返上年窗口機電費

得返呢張,每日開12小時,開6個月總共2160小時

1,2,3分別係1匹珍寶368,p窗口變頻,p窗口定頻,你當啲數實際上約有20%誤差啦
而家應唔應該等佢出新型號先買會唔會有大分別
買左部三菱電機 MSY-GS12VF 用左半年發現一開機 有浸臭味吹出黎 等5分鐘又冇 想問有冇人都試過?
你個區係咪好濕 GS都咁快臭
隔離po有個巴打1個月就有up味,部機唔污糟嘅,之前勁潮濕左幾日後就有味,gs室內機都只係冇咁污糟同易啲清潔,潮濕唔通風,開唔夠凍一樣會有味,香港天氣死症,潮濕,溫差唔夠大,咁睇可能真係美的all easy pro最啱用
唔夠凍
真係會有小小味
所以我成日都建議大家買個溫濕度計呢
室溫24,你開23其實臭硬嘅
晒氣,淨比電費完全冇意思
有冇人用過 得唔得?

有冇人用過 日立RASX10CCK 得唔得?
千祈唔好喺荃灣沙咀道間家電王子買冷氣 呃人錢
買冷氣會偷偷地喺張單改平既型號 然後收翻貴既錢
俾人捉到仲死口唔認話係我地要既
海鮮價 問佢先講價錢 全部高過出面
大家小心
其實係咪變頻機先會咁
潮濕地區定頻機都有機會有嘅,不過少好多。定頻機溫度設定低啲,如果唔夠低著下停下,會覺得好焗好唔舒服,所以啲人多數都係開到好撚凍冚棉被呀
定頻機全速製冷,抽濕勁好多,又多水洗coil, 仲有啲鋁片多數冇咁密,比較難trap住啲水同塵。近代變頻機為左追求慳電,啲fin壞整越密,越易臭
呢個師傅應該唔差,識得用電子錶睇真空程度,一般水平師傅淨係用發針錶睇真空抽成點其實檢查唔到啲乜

個讀數就一般標準水平啦,抽完閂泵等十五分鐘睇下升返上幾多就知合唔合格裝得好唔好

其實有好多方法睇到師傅水平係幾多,價錢反映質素,不過裝家用冷氣最基本都要有呢種電子真空計先得
2匹窗口機淨冷唔要遙控
係咪Panasonic最好?
咁其實淨冷分體機,三菱重工定三菱電機好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞