變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
想問下係咪要自己搵師傅裝
想問下巴打係邊買?
Club shopping 買
不過出完 消費券 加左價
3月買 剩機果陣應該全港最平

原來同我岩岩問差唔多
我仲以為又加左
請問巴打們三菱重工RE1好用嗎?用落有無問題有無壞?室外機嘈唔嘈?

早幾個月裝左三菱重工1.5匹冷暖srk35zsxh-s
冬天開25度都夠暖,早排濕熱開冷氣25度都凍到仆街要開26度先正常同埋佢個風量真係勁到cls左右都好平均打到
之前部p記分體1.5開到17度都唔夠勁同風量差太多
邊度買?

而家好多機都無貨

話說話點解今年d能源標籤咁多3級4級
印象中上年好多1級2級喎
呢部正係正,但自己比較難拆洗
搵人洗都唔係個個識,估計得好少師傅拆過
今年改左跟分體計法,個lable u2開頭先係新,有啲pk仲貼u1 呃人
p記窗分 係咪可以一戰?
但分體好似都多咗3級4級

定頻分體不嬲都係3,4級
打算豐澤買菱電 2匹淨冷GS18VF
師父睇完位
安裝費要成六千一百蚊
正唔正常?
貼報價單睇下
你可以搵其他冷氣公司/電器鋪報下價
豐澤包5米喉?你超長2米?
裝係咩位置先,有窗台?

有機架仲裝乜水盤
室外機扯吊上高位通常都係劏你亂tick
防水刀掣我諗100個家用都冇1個人裝
爆玻璃又點爆法,正常基本安裝都會免費開個窿, 爆完玻璃後面又收600玻璃
$450寫住後機乜睇唔到
佢呢個呃呃地人,你逐樣試下,佢機架係150至250
ZSXH (台灣係 ZSXT) 過去幾年台灣 PTT 同 mobile01 一直有人反映「異音」問題,會 keep 住有不尋常低頻聲,尤其係開機 / 轉 3D auto mode / 用暖氣。

唔知你夜晚開(睡房用如果有呢個問題就可能明顯d)有冇類似情況?

*台灣同香港雖然都係泰國廠出,但台灣用 R32 而香港用 R410A 雪種,電壓亦唔同 (220V vs 110V)

影片示範 (自己 search key word 就有唔少):
https://www.youtube.com/shorts/STtve9G9NJ8y

有人話 ZSX 系列用既步進馬達 (stepper motor) 比較大而無加潤滑油等設計缺憾因素,搵原廠都無根治方法(台灣新批次聲稱用新韌體會限制暖氣低風自動擺動扇葉既效果黎減少異音機率,改善似乎有限,畢竟治標不治本)

另外轉暖氣機殼(導風板)會出爆裂聲/喀喀聲,呢個應該同熱漲冷縮有關,但呢款好似比較明顯,只有短暫影響。

講真雖然比 ZS 款貴至少 $2000,功能仲要幾乎無分別 (ECO mode vs 人體感測),但考慮 CSPF 值可以跑贏大市(慳到幾多電費無深入研究),無異音風險我都想入手
唔覺有
其實台灣冷氣都係用220v架
想問下窗口機
Rasonic 樂信 1匹窗口式冷氣機 RC-N919J
有冇伏
想靜d 唔好嘈住訓覺
公屋黎有冷氣機位 同真係過5米 我本身舊機條喉都要8米左右
拆舊室外機要成塊拎開左先 唔知佢係爆 定拎落黎裝完新機再裝
Total正路要幾錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞