變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
你諗下部機個重心響邊?
有打拉爆十號風球都唔驚啦。
有機會,不過有相睇先答到你。

重有一個方案係加去水泵仔,不過唔係咁建議。
https://www.kingpump.com.tw/ecommerce/sg.html
東芝正垃圾。新樓新機一拖二日日漏雪種,唔洗錢整都煩死人,溫度忽冷忽熱,垃圾
唔該晒,其實想換三星無風嗰款,因為隔層網喺機頂,唯有轉其他
4202匹淨冷

菱電 R32

大金 R410a

點取決好?
睇左陣資料
大金 馬拉制好似唔太掂
夠唔夠位裝大機?只可以420就菱電吧
只夠裝420
菱電都想裝但無貨無期

而家考慮緊重工

SRK53MHIP1 纖巧變頻冷暖分體式冷氣機 2匹
SRK53MWKH1 纖巧型變頻冷暖分體式冷氣機 2匹

有咩分別?
你一定要冷暖咩?菱電淨冷gs18,R32 420我問過話一個禮拜有貨,我夠位裝大機,捒咗大金ftkc,要等兩週。
有無邊間搵開可介紹?
Or 都係prxxx.com
我經安裝師傅代訂,見佢報個價同prxxx.com差不多
420 嘅話
Panasonic smaller 都好過大金
我買左兩匹果部18J2KV, 同兩匹半22J2KV比較真係差好多??
呢度有冇人用LG變頻窗口機(3/4)
裝咗幾個禮拜
暫時覺得個睡眠mode幾好 夠靜又夠凍
最近房冷氣壞咗 請問1匹窗口機有無咩推薦?
另外想問下變頻式窗口機好唔好?
同其他2匹 / 東芝上一代18n3kv比,
18j2kv 最低製冷量1.9kw,
18n3kv 最低1.1kw
如果你裝個空間唔夠大 或唔夠熱,就會比較容易出現頻繁low cut嘅情況,即係上面有人話忽冷忽熱嘅情況。
其實唔係溫度忽冷忽熱,係濕度上升,體感溫度熱左,加上low cut時風會唔凍,就會覺得忽冷忽熱。
不過裝廳如有low cut有好多方法可改善。
唔同代理
mwkh1 內置wifi 1年保
mhip1 冇內置wifi 3年保
冇內置wifi都可以買舊野用wifi開關機
要睇下有幾西,最科學方法整個溫濕度計睇下幾多度,如果冇就自己感覺下,摸下西斜幅牆熱唔熱,我間房正西,但長期落簾室溫唔超過26度
我個人見解呢,裝廳,多日頭開,怕唔夠凍可以大半匹。
裝房就最穩陣度下幾度,如果低過27度我個人覺得唔使大。唔夠熱又裝大左會low cut變加濕器
我個廳係長方型, 2.7M X 5.9M, 會唔會出現LOW CUT呢?
Thanks!
各位ching幫手俾啲意見,因安裝位置有限只能揀呢兩部:珍寶ASWG09LMCB vs 三重 SRK25QE2 ,唔該晒
請教一下咩叫low cut? 同有咩方法可改善

Thanks

睇唔睇到輸入功率跌到近0w,過一陣彈返上200幾w, 0嗰陣就係溫度到左下限,再製冷就會太低溫,所以室外機停止製冷。呢段其間由於室內機好濕,吹啲風唔凍冇左抽濕效果,就變左加濕器,濕度會升10%以上,但溫度其實冇變,濕度上升令體感溫度上升,就算室溫冇大變化,都會覺得忽冷忽熱。

呢張圖就冇low cut, 溫度濕度就可以保持到穩定。

解決辦法咪留意自己房間溫度,陰濕地方唔可以買大左,如果買大左就要開低幾度先可以減少low cut情況。或者開啲門窗等啲凍空氣流失快啲。落雨時先係最難搞
我問過好多都無貨無期
介唔介意TG你師傅搵邊度訂?

https://t.me/loknlok
答唔到你,要裝左先知,可能你度好熱又多熱源呢
其實裝廳嘅機冇咁需要擔心low cut問題,廳一般人多,空間又冇咁密閉,再加上廳烈日當空開機機會多,又多機會有人作客。
18j2 最低製冷1.9kw, 大約等於一部定頻3/4匹機full load。
如175尺陰涼地方屋企人怕凍驚low cut,中平價機可睇yk18va, 最低製冷1.25kw.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞