變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
有mqtt, subscribe 番Home Assistance mqtt broker 仲好啦
各位巴打你地好
想問少少問題
屋企廳個冷氣係1匹半 (CW-N1219VA, 上手業主話好新淨, 所以無換)
不過真係好唔夠凍, 開到最盡最凍都無冷感
本身想換2匹,
不過上網睇左size 又好似fit 唔到入個冷氣窿位
個位好似岩岩好夠入1匹半咁 (石屎窿)

想問下有無咩解決方法
定一定要換分體先解決到
3年保養,應該未過,call代理睇下囉
2匹窗口機好大部架,大1.5好多
唔係我做保養無單都可以call 代理睇?

維修易拆爛係咪睇到我講架
我係講緊泰國嗰部zsx幾難拆,佢有好多個膠扣,未拆過會唔知咩方向發力,唔可以亂拆
唔好睇啲唔睇啲,發現好多人都係咁
打去信興問下冇單點搞,唔知你上一手有冇網上登記
上個月訂咗樂聲新嗰部R32變頻窗分
見到官網寫室外機係台灣造……大家知唔知佢係邊間造/評價?
痴線,咁樣裝

我發覺幫襯果間用門頂膠裝窗口機其實唔差
#748 有答到你1,2嘅問題,你問我嘅話一個家用冷氣安裝師傅要有電子真空計先係基本,讀數同佢嘅變化速度反映抽真空徹底與否。如果個師傅話你知用發針錶可以睇漏真空其實只係滾㞗你,因為發針錶睇唔到-30psig下面嘅數(標準係睇Micron,抽真空最少要落到500Micron以下先叫標準,好嘅泵同喉可以落到幾十Micron),而講緊電子真空計四十年前已經出現。

問題係睇唔到功率
老老實實暫時真係小米呢舊野整得最好
唔想大電流電器交比大陸野咁危險
full load 600w, 3A
min load 180w, 0.9A
我覺得應該唔算大電流
想問問巴打
廳應該200呎左右
想問匹半夠嗎?
有無邊隻新既窗口機推介
最緊要夠凍
Rasonic同Panasonic既變頻窗口機其實係咪一樣Panasonic無貨諗緊買唔買rasonic
我見我部Masonic 都係馬來西亞松下製造
買咗幾耐
200呎嘅話穩陣就2匹好啲
巴打
我個廳係咁既setting
呢部係匹半
應該唔夠位換2匹?
而家部機又唔夠凍
死局咁

2012 年
如果係個窗框限死咗就冇辦法,純窗口機係冇得搞
如果係窗口分體/420分體就可能有一線生機
你可以研究下你嗰個石屎台(好似係)放唔放得落窗口分體/420分體,放到嘅話就有2匹款畀你揀
至於揀咩款就追下post
我都剛買咗呢舊嘢
巴打知唔知點用佢舊嘢直接開同熄冷氣?
屋企人有老人家,佢哋唔習慣用siri熄,而我㩒嚟㩒去都開同熄唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞