變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
MSZ-GS18VF

睇左。係室外機供電
問過boardway ,佢話室外同內都要插電
但我上網睇就應該係

電制位-室外-室內
一個電制位就得。

邊個先岩,屋企只預左一個電位比冷氣,
gk18va 先岩
我岩岩裝完gk18va無耐, 見好似係由電制拉條線去室外機, 再有條線由室外機返室內機咁(係咪同一條黎就唔清楚).
只用一個電制?
留名
買左部兩匹重工SRK53MHIP1擺廳
3部格力 GWF07CV擺房
包左入豬腸會有咩事
黎緊裝 見間野d圖都係包落豬腸
同埋裝分體個位要加泵
淨冷冇問題,暖嘅話條銅喉會好熱,加速電線老化
如果加喉冚 係咪可以叫師傅電腦直接入喉冚
淨冷冇問題,暖嘅話條銅喉會好熱,加速電線老化
如果加喉冚 係咪可以叫師傅電線直接入喉冚
你講緊嘅係slim duct? 電線唔套入豬腸入面同銅喉接觸就得
係 預計會再包slim duct
我再同冷氣果面講番先
應該要加錢做架
講埋抽氣扇
原來 MSZGS18VF 同 SRK53MHIP1 家陣有現貨!

聖誕節問百老味又話無期無貨?

另外生仔想問,事前講乜野抽真空電線唔包落豬腸度,有冇用? 定安裝現場滾攪佢?
1.5匹分體式冷氣
想要變頻同除濕功能
有咩介紹
浴室寶間間都推薦中國製panasonic或者KDK,日本造草津或三菱好多師傅話唔識裝
我裝新機冇抽,用咗一個月搞完大龍鳯,再揾師傅再補抽真空,真實人版提提你:

你喺安裝現場都記得同師傅講定抽真空前要叫你,同抽真空後要比壓力標你睇同影相。

我當日專登請假睇撚實個師傅,但心存僥倖以為望撚著佢實冇走雞,落街去個廁所轉頭就比師傅話抽撚咗真空,仲要即刻著機。一問佢,仲鬧返我轉頭,話抽咗啦,行緊雪種喇喎,冇得返轉頭乜乜柒柒。

屌喇星,宜家學到野下次實講清講楚,屌佢老母唔跟我心水就屌柒佢,冷氣佬陰陰濕濕毫無專業可言,我有架生的話自己落手好過。
咁巴打最尾點收科?
專登揾師傅再上黎抽多次,宜家有冇影響雪種比例多少同個工作壓力都唔知架,因為本身雪種喉冇抽真空著機啲雪種都溝咗水氣同空氣,宜家再做可以話形式上做返囉安心啲囉,都冇得點,咁希望部機正正常常啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞