變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
最近需要換冷氣, 追左呢個post仲有的問題想問

1. 想問下2匹分體變頻淨冷除左菱電MSY-GS18之外有咩選擇?
1a. 我見MSY-GS18VF 同MSY-GK18VA分別唔係好大, 係MSY-GS18VF 有得插wifi module?
如果冇品牌偏好, 淨係追求可靠問題少, 格力/美的呢的大陸品牌有咩評語? 我見美的的2匹機都唔平

2. 買冷氣流程係搵賣家報價> 送機> 安裝師傅上黎拆機裝新機?
2a. 室外機要搭棚都係一日內搞掂曬?
2b本身部舊分體比較大部, 廿年前pan記, 如果換新機應該會舊機位會需要補下油, 裝機師傅應該唔會幫我搞埋?
1 好似有個舊款既gs18vf,叫gj18va??,但有新買新啦

1a GS18VF好似係有個塗層,同部機易清潔D

2 流程第一步係要師傅上嚟睇位報價先

2a 睇你裝幾多部,我4部,由朝整到晚,都叫一日

2b 唔會啦
gs係新款啲細機,最主要賣點係dbc塗層,有效防污,台灣出左幾年,真係冇咁易污糟,同埋室內機算易拆洗,唔拆殼都清到6,7成。wifi controller香港冇賣,澳洲先有,想用wifi就裝舊wifi紅外遙控。
gk係大機,賣左好多年,冇dbc,冇花巧功能,想wifi就同上

2匹淨冷唔急可以睇下Panasonic CS-RU18YKA啱唔啱
想問下巴打有無裝機師傅介紹?
本身屋企用緊鋁架裝窗口機,如果想裝窗分
可唔可以直接將部室外機放鋁架位?
唔可以
房部分體冷氣壞咗 想買返部1.5匹分體 請問呢兩部邊部好
Panasonic CS-RZ12YKA
Daikin FTXM36SV1N
Thanks
謝肚腩巴回答
想問下CS-RU18YKA有咩好處? 個nanox好似係洗機個陣要包住佢唔好俾佢入水比較麻煩? 有冇咩原因會推薦呢部/比起MSY-GS18VF有咩優勢
你地鍾意新款呀嘛,全港最新
好處係室外機大機。
轉左r32雪種更慳電。
內置wifi app, 可以睇住個耗電功率校溫度避免頻繁low cut。
啲機越多功能,就越難洗,你要diy洗就 三菱電機gs,正常男人都洗到。
明白, 唔追求新款了, 想可靠耐用就得,
想問下格力點睇? GICF218BXA
唔建議,利申用格力唔夠兩年就收左皮.最頂唔順係佢cs d 態度.
咁閪, 最後整左定換另一部, 如果係換,換左邊部?
格力啲室內機 室外機比較嘈少少
用遙控叫唔醒部大金分體機
是咪電子版已報廢新屋開過幾次咋
原來打算整,叫左原廠上黎報價 (要搭棚+維修)total 7xxx 仲要唔包一定得,最後換左三菱電機霧峰. 如果巴打想裝分體機真係要買d 大牌子同埋搵合資格師傅裝.
我自己睇法,安裝成本低就可以用平機都冇所謂,要搭棚又暗喉嗰啲就用啲好啲
MSY-GS18VF算唔算可靠? 我搵人quote個價平過豐澤成2K是咪正常的?
有冇邊間賣家幫手搵埋裝機搭棚比較可靠?
有冇用緊auto mode / auto fan / auto swing?
試下全部唔auto, 定住有冇
條喉幾長,你貼埋去室外機聽下室外機同雪種喉有冇聲
想問下各位
如果屋企冷氣係2.5匹變頻
可唔可以用到你地上面睇用電果d插座
唔得,1 / 1.5匹 電流低可以玩下
2匹or 以上用本身自帶嗰啲啦
但唔係個個牌子有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞