變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
腩巴,你既講法可能有誤。

三菱重工 ZS/ZSX 系列本身的確無內置 Wi-Fi (i.e. 專用/通用手機 app 連接控制) , 但台灣代理同原廠於 2021 年推出外置式獨立專屬 Wi-Fi 模組 (model: WF-RAC) , 有幾點要釐清:

(1). ZS (標準版) 同 ZSX (高級版) 都應該支援依個模組,分別在於 ZSX 設計上可將接收器收納左側機蓋內隱藏;ZS 就要搵地方掛牆 or 外置
醬汁: https://www.heavyduty.com.tw/GoWeb2/include/index.php?Page=2&news02=1226654299612ef1c4255d9

(2). 香港代理(和記行 / 太平洋行)都聲稱唔知 / 無售賣呢款產品(至少我親自打去問過,但後者經常打唔通),而消委會上個月個售後報告都列明 ZSX 無提供 Wi-Fi (之後再解釋原因)
醬汁:

(3). 根據台灣代理介紹,接收器需要配搭專屬手機 app (i.e. Smart M-Air) ,但不論 android / ios 版都只限「台灣」地區下載,換而之用「正途」係裝唔到 app 用,所以香港方面話「無 wifi 支援」算係部分正確

*「非正途」方法 : android 友網上 down APK 版(有最新版本),ios 友可嘗試用 "Airconwithme" app ,非原廠設計但係官方認證。
醬汁: https://www.mitsubishi-termal.it/en/prodotto/wi-fi-control-airconwithme/
*由於泰國廠主要生產外銷出口款式,照理香港同國際版 (W) 應該都兼容

最後補充 : 香港 三菱重工 由三間代理負責 : 分別和記行 (WoKeeHong)、白河馬 (White Hippo)、太平洋行 (Gilman Group),正路上代理各自負責專門 product line,唯獨 ZS/ZSX 和記行同太平洋行都有賣,市面上都係五五波,但保用期一樣全機一年 only (人哋台灣上洋產業係統一 DXK 所有掛牆款都 7+15 年,所以話香港家電界第三世界國家都不為奇)
我下次拆開zs睇下有冇個port
都係嗰句,香港冇得買,
估計10年後可能有得買
跪求腩巴/各大佬指點迷津

安裝方面:
(1). 作為用家有乜方法/貼士可以有效確保師傅【抽真空】合格/落足功夫 ?
(2). 測試漏氣就必要啦,有乜指標可以參考知道師傅做得啱/做得夠?
(3). 睇其他壇話分體室外機同室內機盡量隔遠d (達到官方配管長及高總和上限),再基於呢點去用盡基本安裝所包既明喉長度?
(4). 成日話豬腸膠應該分開各自包雪種銅喉,咁電源線都係相同道理?
(5). 用冷暖分體機,變頻線一般原廠包埋?師傅一般基本安裝有冇針對性分開收費?
(6). 有石屎地台又夠空間,位置又就近專用大廈去水喉,點判斷有冇需要造鋁架 and/or U型去水盤(聽師傅講冷暖室外機9成要整)?同室外機去水咀有冇關?
(7). 關於打喇叭嘴有冇心得分享下?係咪接駁銅管彎位就要用上?有師傅可能唔用喇叭嘴(私自拎走)而用燒焊/火焊方式,係咪盡量用前者方式去避免清火屎?

選購方面:
(1). 三菱電機 1.5 匹冷暖分體 : MSY-GS12VF (2020) 同 MSZ-YK12VA-H1 (2014)
爬開文,如果空間上無限制,論溫控準確度 (不考慮CSPF/HSPF/COD)、噪音、清潔難度 呢三大方面邊部比較可取?前者係 420mm 系列,呢類室外機機能及噪音及電路系統會唔會有閹割風險而影響效能/耐用性?而後者已經係舊款8年前機,各方面技術係咪都稍為過時/追唔上 420 表現?

(2). 住宅用既中央隱吊式冷暖機(四面出風)有冇型號推薦?三菱電機定重工邊個夠硬淨?
即係台灣 ZST =/= 香港 ZS / ZSH ?
呢條片係咪唔能夠作準?
https://www.youtube.com/watch?v=VKBxX-tQEJY
本身打算入手 ZS 再去台灣蝦皮買 Wifi module 寄返香港用
你搵多幾間網上報價啦,4500蚊內可以搞掂
OK thanks 巴打
跪求腩巴/各大佬指點迷津

安裝方面:
(1). 作為用家有乜方法/貼士可以有效確保師傅【抽真空】合格/落足功夫 ?
通常抽10分鐘都夠架啦,你係隔離叫佢畀你睇下個表讀數有冇跌,通常佢抽完去駁電線都要一段時間。

(2). 測試漏氣就必要啦,有乜指標可以參考知道師傅做得啱/做得夠?
10個都冇1個會做,你想最穩陣可以落單要求,或自備番梘水叫佢試。

(3). 睇其他壇話分體室外機同室內機盡量隔遠d (達到官方配管長及高總和上限),再基於呢點去用盡基本安裝所包既明喉長度?
越長越唔會震,噪音傳返室內機機會越細,理論上越長越好,實際就要睇現場做唔做到,一般代理要求最短3米,不足3米有機會唔保養。

(4). 成日話豬腸膠應該分開各自包雪種銅喉,咁電源線都係相同道理?
香港唔係用現成雪種喉,分開包間間都要加錢,睇下你覺得值唔值,同埋如果行明喉會好多條野
電線就一定要分開包,越來越多case, 冇分開包代理黎到唔保養。

(5). 用冷暖分體機,變頻線一般原廠包埋?師傅一般基本安裝有冇針對性分開收費?
有啲基本安裝貴1,200嗰啲會包埋,平嘅就收返你200咁,其實一樣都係有收你錢嘅

(6). 有石屎地台又夠空間,位置又就近專用大廈去水喉,點判斷有冇需要造鋁架 and/or U型去水盤(聽師傅講冷暖室外機9成要整)?同室外機去水咀有冇關?
石屎台因為就窗口機通常斜向外面,造架易啲拎平水,去水斜度又高啲。如果窗台唔係好斜,又有足夠斜度去水,側面去水款可以唔造架都得(機底去水就一定要造架)

(7). 關於打喇叭嘴有冇心得分享下?係咪接駁銅管彎位就要用上?有師傅可能唔用喇叭嘴(私自拎走)而用燒焊/火焊方式,係咪盡量用前者方式去避免清火屎?
前coil燒焊依家又有機會唔保養,打得衰會漏雪種,都係睇個師傅技術同埋有冇心嘅啫。

選購方面:
(1). 三菱電機 1.5 匹冷暖分體 : MSY-GS12VF (2020) 同 MSZ-YK12VA-H1 (2014)
爬開文,如果空間上無限制,論溫控準確度 (不考慮CSPF/HSPF/COD)、噪音、清潔難度 呢三大方面邊部比較可取?前者係 420mm 系列,呢類室外機機能及噪音及電路系統會唔會有閹割風險而影響效能/耐用性?而後者已經係舊款8年前機,各方面技術係咪都稍為過時/追唔上 420 表現?

理論上,部機越大散熱越好,部機越重就越靜。你就咁睇官網數據都睇到420室外機係分貝大過大機,不過低頻時如果冇特別係差唔到幾多。
diy易洗,同易拆,暫時香港得三菱電機gs, 同美的all easy pro2部。
機係咪越新越好就唔一定,新機為左環保追求效能,慳電,室內機啲fin越整越密,咪整到啲機越來越易臭
近年不同牌子都成日強調空氣淨化,部機吹啲風臭嘅仲係咪淨化到呢
至於邊度機係最好最完美就真係冇,都係撞手神,部部機都有機會同你唔夾
都係睇你想要咩要求,好似gs易清潔但香港就冇大機,香港又冇賣wifi controller. 美的更易拆又話驚唔耐用。大金貴幾成但得嗰1年保。

(2). 住宅用既中央隱吊式冷暖機(四面出風)有冇型號推薦?三菱電機定重工邊個夠硬淨?

最後想講,香港消費者係全世界最低賤,你要求師傅做多少少野保障自己,就話你麻撚煩,你識個閪,你咁叻自己做啦,但其實我有畀錢架,仲好撚貴添
我強烈建議要立法監管呢班pk,年中幾多苦主

Club Shopping
而家6730
消費券出之前買機
愈近夏天 實又易冇貨 又加價
宜家P記啲窗口機係咪菲律賓做
今日叫咗師傅睇屋企部三菱SRKAE1 (2匹)
佢話裝機裝得唔好,漏雪種冇得整
屌你先用得嗰三年
筆直7000-8000左右 2匹分體or窗口有冇介紹
窗口機點裝先叫做合理,安全同可以盡量減低噪音下次換機想穩個好嘅裝

我依家用緊呢部好唔穩陣有啲擔心安全,得一舊鋁+穿3粒螺絲,係穿過去,冇扭實依家仲生哂銹
屌,club shopping 要買左機先嚟睇位

不了
我係出面另外搵人裝
裝得好唔好,有冇介紹
豐澤 機價又貴過人 裝工又貴過人 除非買豐澤牌窗口 其他諗唔到點解搵佢
肚腩巴

黎緊廳180尺 房90尺 換420 分
係咪保持三菱電工 GS 2匹 +1匹 不二之選?

見三菱重機SRK好似急起直追
但冇wifi module、維修易拆爛、UV除菌除臭效果成迷(?)
嘩加左成千
巴打兩間三菱個名撈到亂晒
肚腩巴

黎緊廳180尺 房90尺 換420 分
係咪保持三菱電機GS 2匹 +1匹 不二之選?

見三菱重工 SRK好似急起直追
但冇wifi module、維修易拆爛、UV除菌除臭效果成迷(?)
巴打兩間三菱個名撈到亂晒

🤣半夜個人冇咁清醒
窗分係咪都係珍寶好?

珍寶 ASWX12JECA
樂聲 CS-U12YWA
WIFI想玩智能?
其實好多方法姐 , 唔一定要內置WIFI
With WiFi

Why not use Homebridge with NAS?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞