變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
我黎緊都裝 真係要睇撚實
千祈唔好信佢,冇得講個信字,寧願先小人後君子。
咩拒絕抽真空嘅藉口都唔好聽,咩喉短唔洗抽咩商場大機先要全部bullshit,説明書寫明要抽
我果間就話包抽真空
見佢地fb都有影抽真空連埋個錶
不過咁貴買部機
跟緊d都要
係呀,如果做足咪皆大歡喜 值回票價
唔樂意思,最近買左樂聲冷氣機,嚟到先知插蘇係圓頭,但牆上係呢款方形插,想問係咪自己換電制冚都得?

係咪買個新嘅就咁換就用得?
終於搵到有貨,下星期裝MSZ-GS12VF 同 MSZ-LN18VF,有無咩特別要睇實
剛剛既個人體驗,其實原來抽真空,係Standard procedure. 理應唔出聲佢都會同你抽。
同冷氣師傅吹水佢就話有D老師傅N年前做開D R22大機因為架機夠氣夠力所以唔抽都無問題,但R32唔抽就有機會之後唔夠凍。

我同佢講左聲話抽真空時講聲我知等我影張相,師傅居然好合作咁分別係抽完時 同 5分鐘後叫我影相咁好人。
恭喜巴打遇到好師傅

今日裝冷氣 而家開始抽真空
抽夠半個鐘
咁又無 5分鐘
有冇巴打對分體冷氣機熟悉俾啲意見?

需要買:
2 部:1匹淨冷分體式變頻冷氣機,兩間房用
1部:2匹淨冷分體式變頻冷氣機,廳用

-製暖唔係必須
-希望一級能源標籤
-budget: 1匹嘅三千中至尾,2匹嘅六千幾
-裝修公司會安排安裝,所以只需買淨機
-追求性價比

我睇咗消委會報告同追post
好似三菱重工比較推薦,後邊呢兩部好似幾適合?
有冇巴打可以俾意見

香港啲喉咁短,好多師傅抽一陣見負磅就收工,正路跟Procedure要抽15分鐘 我自己裝屋企部野就抽到個真空泵啲聲變「啞」 先收手,再枕磅一晚先再做下一步驟放雪種出嚟
黎緊想買部分體冷氣機,但筆直有限,本來老公話要買開利,但我反對,想問下大家HITACHI 好嗎,想買冷暖變頻式 ......另外屋企裝修緊諗住叫CFU裝埋冷氣..點知報價話最平都要$10000,想知其實出面買裝分體都係要咁既價錢?謝謝大家
Ching 可以點搞
Ching 可唔可以請教點解決
房定廳,住邊頭
間房向邊
開20度就會唔臭
搵師傅睇左係邊個位漏先,搵唔到邊度漏充幾多雪種入去都冇用,兩個月唔夠就漏走曬
三菱電機兩匹嘅外數會行外機供電,即係你電掣嘅電直接搭落外機,再由外機拉返條線一組電線(供電連訊號)比室內機行
安裝方法大同小異,但會草津&三菱會複雜少少。
草津可以搵行做安裝,三菱嘅話就要裝多一個架(跟機一齊嚟)先至裝到部機上去,留意番佢哋有啲型號係用有線遙控,搖控同燈制一樣要裝牆
其實係可以完全抽乾成個系統入邊嘅雪種重新再充一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞