變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
岩岩裝左部panasonic變頻冷暖機 初頭都冇咩事
但呢兩日開機都要等一陣先會開始出冷氣
粒power燈會閃大概15秒 之後唔閃就會出返冷氣

想問係正常情況定壞左 thanks
買左lg 窗口機嗰部2匹,幾靜同埋有得用app 開閂冷氣真係好正。
同我渣tesla上車前可以開定冷氣一樣咁撚爽
全部機50蚊買舊野都可以wifi開冷氣
買之前都有研究下,跟住發現自己房d位同setting好似唔係幾岩搞,唔識
私樓要跟返位,換一拖二分體式冷氣

有咩好介紹,邊啲冇咁伏?
https://www.samsung.com/hk_en/air-conditioners/all-air-conditioners/?residential
Samsung 有呢啲款喎
不過的確係比較冷門少人裝
同埋佢係冇得續保,三年就係得三年
你要睇韓國有乜款先
泰國款室外機好似東芝開利
我唔知你講泰國款係咪即係泰國造
但家用分體機嚟講,泰國造嘅我所知就有:
1. 東芝(「東芝開利」泰國製,但香港所有開利家用機都係美的貼牌)
2. 部分三菱電機(例如 420 霧峰)
3. 部分三菱重工(例如 ZS-S / ZSXH-S 系列)
4. 大部分大金(420 系列馬來西亞製、部分頂級型號日本製)
5. 珍寶 368 室外機(室內機中國製)
我係話三星泰國制
想問下(唔係分體機) 如果變頻窗口機4分3匹有咩選擇 睡房用 依加部日立用左十幾年 個機頭成日唔識起車
個個問冇人答
有無人用過大金新果隻溫濕雙控

佢聲稱個溫度點轉都好個濕度都可以長期控制係50%-60%

有無用家評價下

仲有無咩分體機做到濕度控制
有得set 濕度香港買到得大金ftxz , 三菱電機pah,用再熱除濕技術。
大金ftxm, 同台灣日立尊榮,唔係再熱除濕,只係加強低頻時嘅抽濕能力,如果匹數揀啱,濕度大約可以維持60%,但如果都係會low cut, 一樣會變加濕器

呢張就係台灣日立尊榮溫濕雙控機種,只有一開機嗰陣大風時先控到,開耐左有low cut
濕度就keep唔到。
呢位巴打可唔可以分享下邊隻機濕度可以控制低d愈低愈好

照你咁講日立同大金都keep唔到低濕度?唔通要開埋抽濕機

三菱得唔得

一拖二好多牌子都有
大金、Pan 記、珍寶、三菱電機、東芝、Samsung 都有
睇過啲冷氣佬 facebook 就係裝大金、東芝、Pan 記比較多
三菱重工
岩岩買左部SEKQE2
想問評價如何?
SRK35QE2
睇完咁多師兄推介, 想裝三菱電機淨冷MSY-GS12VF同MSY-GS09VF.

想問室外機洗唔洗獨立俾電?
咪講左得好少機係有再熱除濕,香港較易買到就大金ururu sarara7 , 即係ftxz, 2皮野1匹
三菱電機pah, 中國製,9千1匹

日立 RASSX10HAK 2010年款,香港應該冇貨

其實只要你屋企夠熱,就可以保持到低濕度。如果又陰又濕,室溫比較低,最熱27度以下,我自己個睇法係買剛剛好匹數甚至細半匹,減少low cut, 就可以避免變加濕器,呢個都係台灣仔嘅做法
肚腩巴

我睇過Pah使用手冊,冷氣選擇溫度既時候好似可以同時選埋濕度(40%-70%),咁係咪可以避免到low cut時候濕度上升既問題呢可以長期keep到低濕

有無用過呢部機,請指教一下
問咗三菱, 係室內機俾電室外機.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞