變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
依家仲有機用15A圓插頭嘅咩?
你嗰部係咪好舊款/水貨嚟?
俾錢買日立你不如買返開利算⋯⋯
你要裝幾多匹?而家一匹分體機淨安裝起跳$3000
Thx Ching
條喉都幾長又入牆
用咗三千幾蚊裝部分體冷氣
通常係咪搵返裝冷氣嘅師傅睇返情況?
外機使唔使搭棚先出到去?定係伸手都掂唔到嘅位?
如果唔使搭棚嘅話可以叫行嚟睇咗先
佢當時裝外機無搭棚
仲喺保養期入邊就叫原廠維修嚟睇咗先,Check吓係咩問題,有時係其他嘢壞唔一定係真係漏雪種,check左係原廠整唔到或者整到但好貴先再搵外面,如果過咗保養期就直接搵外面啦⋯⋯
一開始用嘅時候都好涼
但用用下有時會停機 出「57」 數字
再過幾個星期就直程無冷風出
所以應該係漏雪種了
我部三菱跟機無架,得左右兩邊各有一條bar上住個天花板
MSY-GJ13VA vs MSY-GS12VF
2 選1 ,
邊部好D
gs12
呢部安裝有冇乜野特別注意
好似都幾抵買
早d 換定先
注意如果2匹gs18 雪種喉size同其他牌唔同
想問大房加細房想用一拖二各一匹分體機 用菱電定大金比較好
想問下各位3/4-1匹冷暖變頻窗口機有冇推介
係咪分體分別真係屌打窗口
其實上個星期咁凍果d日子, 變頻冷暖機夠唔夠暖
我自己嚟講完全夠
但d暖空氣好易聚曬係頂
吹唔到嘅枱底位可能仲會有d涼涼地
唔該晒巴打

唔想郁d 裝修所以應該換返窗口式冷暖變頻, 係咪都係panasonic 最好?
請問大家有冇推薦嘅安裝分體式冷氣機師父🙏
TG:https://t.me/+yo083FDRZ6BjNDI1
屋企裝修,諗緊用
三菱 SRK53MHIP1 中国製,全機3年保,UV淨化
or
樂聲 CSLE18WKA 馬拉製,全機1年保,車頭5年保,有離子淨化

三菱機價純粹平幾舊,差額細,兩種機製冷量差唔多;三菱全機保耐啲,好似㩒用啲;樂聲就咁睇淨化效能係比三菱好,同埋呢款機有得加裝wifi, 智能控制

巴打們對呢兩種機有冇其他評價?
岩岩裝完
三菱電機MSZ-GS12VF
初步試 好靜 好舒服
https://youtu.be/Sb1__mcQme0
420機如果家有男人真係首選呢部,除左有easy clean 唔拆都清潔到一部份,仲有室內機都算易拆。
有少少動手能力嘅男人應該可以跟呢條片拆出黎洗
1.5匹變頻除左樂聲仲有咩好揀
同款裝左三個月 呢兩晚開挽唔時有啲噠噠聲 唔知咩原因
叫原廠check 下
我開25 26度 1-2格風
靜到有d 過份
你唔開幾度先,其實有機會係low cut左得風扇郁,室外機冇郁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞