變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike

睇下呢位巴打個濕度咁高,應該係頻繁low cut造成,多數幾個原因,
1,開唔夠低溫
2,匹數太大
3,裝係長邊,風吹到對面牆反彈,形成短迴風
以下為low cut詳細分析,希望a牌電工指教

4:04分時製冷功率249w, 濕度為58%

4:10分low cut, 製冷功率為20w(室內機風扇功率)

4:15分濕度已反彈到69%,短短5分鐘

4:17分壓縮機再啟動,製冷功率為194w

留意返溫度係23.4度升到23.8,只有0.4度,但加上濕度上升11%, 體感溫度大幅上升,比較敏感嘅人就會feel到唔舒服

所以我個人睇法係買啱匹數係非常重要
要係唔夠凍同low cut拎到個平衡點,而結果好可能係裝完先知
房部冷氣壞左唔識出冷風要換新
我見消委會1.5匹評分最高係
三菱SRK35ZSXH-S
對冷氣機完全無認識想請教各位

1.分體式我見有掛牆分體式同窗口分體式
如果兩款安裝都無問題
係咪簡窗外隻機大d既掛牆分體式會比較好?

2.三菱d分體式好多型號
係咪跟番消委會推介隻SRK35ZSXH-S就ok?

3.SRK35ZSXH-S係price.com見有水貨平幾千
除左保養仲有咩分別?

唔該
巴打 咁呢隻重工好唔好 SRK35MWKH1
有問題想請教
部東芝分體機出風係咁大細大細好煩
係咪豬籠多塵污糟就會咁?
三菱重工個保養咁短....1年...
電機都兩年 壓縮機 五年
想問下大家呢3部邊部好?我屋企人淨係話平慳電襟用我又咩都唔識麻煩哂
三菱電機 MSY-GK18VA
三菱重工 SRK50RE1
大金 FTKA50BV1H
Mitsubishi Heavy 三菱重工 1.5匹變頻冷暖分體式冷氣機 SRK35ZSXH-S
點睇
公司冷氣壞咗 想請問下商用天花式四面出風冷氣機係唔係大金會比較好?
咩都唔識 請見諒
肚腩巴,請教下,想問下分體冷暖

室外機最盡可以650mm 闊

1匹,1.5匹同2.5匹請問各自有咩推薦
26都夠凍你屋企好熱下
我女朋友又係話26度啱啱好

我就熱到頂唔順

btw 肚腩爸,要麻煩你可唔可以推薦下冷暖分體機

我屋企人有單位裝修,1匹,1.5匹同2匹機都要買

但室外散熱最多闊650mm

三菱電機LN系列好唔好?
我之前果部1.5匹窗口機, 要搭埋天花風扇燈一齊用先”唔熱”
而家26度,淨冷氣已經凍
其實Nanoe X 係咪咁重要?
普通樂信個d得唔得?
2匹gs 有左右送風
1.5以下先冇
原來係咁
我睇呢度 https://www.mitsubishielectric.com.hk/products/details/MSY-GS18VF 佢係寫手動
Catalogue就寫自動

咁GS幾抵屌喎

https://m.mobile01.com/topicdetail.php?f=731&t=4318339&p=64
Panasonic 變頻機酸臭討論到64頁,畀你參考下
GS 2匹有左右送風
剛裝左
要防臭買三菱電機gs / ln
650係個台定空間,空間650 裝唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞