變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
標題咁樣寫得
大家都係隨便討論冷氣嘢啦
唔係變頻唔係分體都可以討論

(1) https://lih.kg/2540437
我見有d 公屋冷氣位夠大,會放2部分體 or 1分體+1窗口,其實咁樣會唔會有咩唔好處

散熱唔好
部OUTDOOR 吹向牆散唔到熱會HIGH CUT
如果真係裝兩部應該一部風扇向外吹啫係裝左邊跟住右邊裝窗分
三菱電機 MSZ-YK18VA-H1 2 匹分體式冷氣機 (變頻冷暖系列)
三菱電機 MSZ-YK09VA-H1 1 匹分體式冷氣機 (變頻冷暖系列)
Panasonic 3/4匹 R32 CW-XN719JA 窗口式冷氣機 (有遙控)

屋企用緊呢三部
冇投訴
唔知a牌師傅點睇台灣格力呢單野
原文已被del, 我只save低少少。

話說台灣01討論區有條友裝左部格力2匹,拎個電表度左最低input 780w 就low cut, 跌去0w, 跟住又跳返780w, 話佢似定頻,同埋溫控唔準,會比設定低2度,而佢用富士通同日立都溫控準,咁條就話格力唔掂,其間有另外幾個2匹用家都貼埋圖話格力低頻低唔到落去,參加返富士通260w, 日立300w. 熱烈討論左幾日,個樓主就del 左post, 然後出左個道歉po, 係咪好熟? 中國特性認錯

sorry 仲有張功率圖

通常係一部廳,一部房,唔會一齊開
你睇我呢張相,咩組合都有,上下都有
學佢地咁裝1分體+1窗口仲會2部一齊開,唔知會點

上面有巴打話分體放出面散熱好啲,你張相全部都係分體靠牆放冇人諗到呢個問題

我睇落去,啲窗口應該全部係突出黎,得呢隻係有牆
窗台
之前細房用Pan 記定頻窗分用左6年度開始時凍時唔凍
想換珍寶窗分一匹又無貸. . . .
由於冷氣機位左右有牆裝唔到普通分體,衣家諗緊會唔會買部窗口機算,但又怕嘈住阿仔訓
變頻機度埋Hz
直接睇Hz就知

補充一下
度變頻機既那些錶要有「TRUE RMS」標記
否則度出嚟嘅數據唔準

想學多啲,以上2張功率圖
780 0 780 0 780 0 好, 還是keep住280好?
下面張圖似開下,停下
好似定頻機既行法,但係好似話格X變頻機

如果有得選,當然盡量保持280好啦
但有開下房門,冷氣走咗,又會加速,不過都係一陣間。冷氣係好睇當時既環境變化,不能一招用到老既東西。
我個人鍾意泰國廠嘛,我個logic 係泰國造嘅機賣去多啲地方,中國造嘅機只賣黎香港
全部牌子都得一款定頻,鍾意邊個就買,唔滿意就下次換囉
有冇人知東芝10J2KV/13J2KV係點樣比電
室內機定室外機供電
如果係室內機供電係咩插頭
唔該
根據說明書
由插蘇駁線去室外機
室外機有一組接線躉駁返來室內機
13j2kcv 好啲如不需暖氣
想請問3xx呎空間,裝三菱電機 MSZ-YK18VA-H1夠唔夠力
問親分開包豬腸,D師傅都好似當你怪人咁
2.5匹分體變頻
係咪都係重工最好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞