變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
格力窗口機變頻淨冷唔錯
點分開包...可唔可以解釋下
Thanks
YOHO出名貴
新屋入伙...係咪去屋村電器舖買最好?
巴打可唔可以講多啲 真心唔識呢啲野 佢冇提及過雜費
哩個價根本連機都唔夠價去賺錢啦 點會包埋裝到時安裝咪哩度加錢嗰度加錢,分體要搭棚又收貴d,電線雪種喉又收貴d,又話要改位要加錢 等等濕9嘢嚟收錢
如果分體機裝工收3k咪已經好平,一般出面最低收7k,食水深收緊接近1萬
樂聲同樂信 冷氣同一型號會唔會有大分別?
雪種喉有2條,來回各一,好多師傅用同一條豬腸膠包哂2條,咁2條銅喉就有熱交換,理論上效率就會差左

不過D師傅就會話冇咩分別,全世界(基本只係香港)都係咁做,分開包就唔係用佢標準安裝包嘅豬腸膠size,跟住你同佢講照做,一D師傳就會開D你唔想比嘅價(豬腸膠值幾多錢?入多條豬腸膠工序多左幾多?),有性格D嘅師傳直頭話唔做/做唔到
要睇包乜,剩裝機唔包棚 7K 係好誇張。
我近排買咗三菱電機分體2匹,
最好加多半匹至一匹, 感覺上而家分體冷氣唔係幾夠凍
3000蚊 標準裝工算OK啦
下乜窗口裝工都咁貴?
咪就係講呢個係水魚價...
我記得窗口機買機送基本安裝, 拆舊機加避震另計
窗口機正常都係幾舊水,過千已經好誇張
小弟兩部都有
日立用料足但外機嘈
pan記用料縮水又凍得慢
咩叫標準先就咁幫你掛起部室內機就算都叫標準安裝
幾舊水應該有伏,窗口機問過幾間安裝費大約係1500-2000啦
Are you sure..?
https://www.broadwaylifestyle.com/media/files/installation_charge/tc/WindowTypeAir-ConditionerInstallationPriceList-2021-chi.pdf

冇特別野的話,一千蚊裝部窗口機,
大把判頭衝埋黎啦。

基本包好少野, 一定有借口加錢
一定啦
你自己做爛市?4月嗰陣行咗幾間都係哩個range,搵咗間1600蚊搞就算
百記都係報 400,我就唔知你點搵到 1500
正常窗口機個價係爛到 D 師父唔想做

唔知呀但係佢真係同我講包埋安裝 巴打你依家咁撚樣講我好撚驚 驚佢玩嘢同價錢問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞