變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
基本上唔會一齊開,一齊會唔夠力?
2匹窗口機/窗分,有無推介?

要求:高制冷能力
唔係成日一齊開咪裝5.3kw, 最高可行到5.6kw, 地方唔大應該都夠做
其實除左睇幾多 Hz 之外,重要睇埋佢響唔同 Hz 之下個 COP
呢個數一般家用機,原廠其實係冇俾出黎。

反而大機組如 VRV 先會有俾..
我主人房用緊 FTWX,長開 27-28 度 quite + sleep mode
五年機,暫時 so far so good

我間房最高得25.7度,我開25度係吹風
其實個濕度係幾靚仔

我係租屋,比電費果陣覺得好貴,懷疑係呢部定頻分體問題,想問下除左溫度改到25度,仲有冇其他方法可以減低用電量?
你呢個乜儀器同app
有興趣

1匹cspf 5, 開12個鐘23溫度,2.6度電
用cspf6, 應該可以2度內
Dyson Link 風扇個內置 sensor...

佢呢部係兩匹半機黎..
唔換機好難有好結果...

電費如果過二千的話,睇下張租約重有幾耐,
分分鐘換過部新有著數。

2160hr 999度,
每日開12小時,5.55度(誤差+- 20%)
肚腩巴求救

屋企就搬,有部p記2匹窗口機,用左3年幾,兩老想搬埋去新屋

請問建唔建議窗口機又拆又搬呢,我驚到時搞完一輪部機好快散,仲貴過買部新
其實冷暖機室外機有冇需要加水盤
佢跟機應該已經有喉嘴
同埋黑色同白色豬腸膠有冇特別分別?
唔該巴打
有冇用緊東芝冷暖嘅知道,「防水罩」係咩
唔該
有冇用緊東芝冷暖嘅知道,「防水罩」係咩
唔該
房署好似唔比咁裝?
睇邨,新嘅唔少咁裝
如果需要排出除霜產生的水,請在安裝室外機之前將排水接頭 ⑦
和防水罩 ⑧ 裝在室外機上。
係比嘅,好常見不過都係睇返條村點講
救命 岩岩7月裝左部大金新420 變頻淨冷 行R410A
今天開發現完全唔凍 分體銅喉起霜 係唔係漏哂雪種啦 應該搵樓下地鋪裝工師傅定大金跟進?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞