變頻分體冷氣世界大戰 (2)

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
Low Cut 會有乜問題
室外機真係好似冇郁
設計溫度太高,室外機冇製冷,室內機變左風扇。
最簡單你開26度,但室溫24度,咪唔識製冷
想問下三菱重工兩匹冷暖有咁多型號其實有咩分別?
抽真空功夫最多係 set 野者,set 好晒野就好少會渣流灘。
正常屋企喉路咁短,抽幾分鐘乜都夠。
政府 project 三谷三抽添。

實際上抽真空目的係
1. 俾喉路內的水氣揮發 (氣壓低->水沸點低->在室溫下揮發/抽走)
2. 避免喉路內空氣成份影響雪種比例。

屋企喉路太短,其實真係冇必要抽太耐。
同埋抽真空過程都係可以睇到師傅駁喉 D 手工得唔得。
邊度咁癲 之前做官立學校EMSD嚟收貨都冇咁玩野抽幾鑊,最多嚟到話今日心情唔靚,聽日再收貨,聽完心裡面屌左出嚟
low cut 最大問題係因為壓縮機唔郁,所以就算間房隔熱好好,可以恆溫,都無法恆濕
開暖氣果陣個風口要吹地下先可以暖到晒成間房
new proj 同 reno 唔同啦
new proj 要求三谷三抽呀
開暖氣其實最好開埋風扇//對流扇,會打得均勻 D

同埋要擺放濕器
全中,所以之前好擔心,見到佢做足晒好安心。早兩日熱少少也開左佢 - 夠涼

不過真正既挑戰係夏天
漏種得兩個可能,
一個係爆 coil,一個係駁喉裝得唔好
兩個月已經玩完我就估係裝工問題多。

叫原廠上黎 check 的話多數要你起返棚俾佢。
你翻棚個價錢其實同你新裝過部未必差太遠。
咁好似而家呢d 天氣
又唔太熱
開除濕Mode 好d?
其實除非係有溫濕雙控嗰 D model,
否則的話,而家呢 D 溫度,冷氣除濕唔係太大作用
腩巴,耐冇追想問下
傳統窗分 size 變頻,
而家係唔係都係剩係得珍寶 368?
1. 三菱電機MSY-GS12VF 1.5匹
2. 三菱重工 SRK35MHIP1 1.5匹
3. 樂聲 CS-LS12WKA 1.5匹

冷氣壞左要換
揀左3部,邊部好啲?
腩巴你好
嚟緊全屋裝修 主人房想裝菱電420呢部GS冷暖

如果唔計衣櫃位,房間連窗台大約9x呎
窗向東南,中高層
請問應該裝1匹定1.5匹?

另外廳連開放廚大約230呎,可以裝大機
室內機喺飯廳短邊
打算裝2.5匹冷暖變頻
請問重工SRK63ZRHS可以嗎?(ln風格唔夾裝修
1匹夠啦
廳230尺 63zr ok啦
多謝回覆
唔記得一次過問
2.5匹冷暖有toshiba用家朋友推薦我試RAS-24J2KV-HK(佢自己用緊舊一個型號)
呢部同重工SRK63ZRHS比較你又覺得點?
Thanks
24j2 係3匹,應該同71zr 比,
22j2 先係同63zr 比。
東芝j2 最新賣點,wifi, 加錢搵東芝裝wifi controller, 啲鋪係冇得買埋嘅
同埋j2室內機多左magic coil塗層,防污防臭比上一代好左.
但佢室外機就比上1代n3 係渣左,最低頻比63zr 高, 如裝嘅地方過細or熱源不足,比63zr容易cut機,不過裝廳通常較少呢個情況。

我就覺得63zr 部機比較好dd, 但東芝勝在大件夾抵食,手頭緊都唔錯
我覺得420黎講, gs室內機係最適合香港用
係,其實香港市場太細,啲廠都廢事搞咁多。
舊年420多左三菱電機同重工已好好
腩巴
如果唔揀420嘅話,有無邊部匹半推介?
今日搵左人黎睇位,話裝大細機都無咩所謂
想問下大家意見
廳裝2匹 MSZ-LN18VF 約200呎
房裝1匹 MSZ-GS09VF
好唔好呀?
有無人用過三菱MSZ-Pah系列

真係可以同時控溫控埋濕度?

好唔好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞