[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
想你自己減
企硬係啱的, 俾唔起就過主, 唔好阻我地搵工
同埋想做人地first choice, 想build employer brand 個啲19 野
唔係, 係connecton
比如見工發現candidate 係師弟妹, 人脈係intangible but significant 既野
同埋請人會assume 佢地英文好少少
e.g. 高雷好打姐, 但係英文 VS DGS?
no expectation no disappointment

同女神傾計, 女神好有禮, 但係原來冇路捉
咁點樣平伏心情, 真係好想同女神拍拖

見就放低係真理啊 清
https://youtu.be/eJ8b0ouptvs

打去啦, 有得個幾星期就
夠,已經忍咗好耐
不嬲都唔等
得閒飲茶都唔會真係約~
想問如果係依d情況,睇完你條片,如果同舊公司不歡而散但唔寫係CV空白期又有少少長,但寫又驚舊公司d人話你差,出邊d公司background check會點做
唔係, 但係connection 係更好既起點
connection 唔好都唔等於能力高架
人醜都可以格衰, case by case 的
出面都係會問standard question, 你要諗既係, 前公司HR 唱衰你機會有幾大, 同埋你空白左幾耐,

如果空白太耐就寫, 搏HR 唔記得你/ 唔答
如果肯定前HR 會搞你, 就空白, 諗野解畫
邊間個名好啲?
thx
唔洗客氣~ 加油啦~
雙糧花紅 都係人工一部分
福利係假期個啲~
咁前者啦
其實做到COO 都可以有connection advantage
不過下半句係啱既
//即使你係名校
比你入去做,你都未必一定升到?//
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞