[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
唔該你
我再諗 始終唔想再同佢傾 只係想佢自己醒水 唔係等到 appraisal
做HR幾耐轉一次工先唔會比人覺得jumpy?
你同佢傾過幾多次先?
做得唔好真係要講明白
ok ar
唔會太隆重
3年或以上

不過明知份工唔對路就寧願比人覺得jumpy
係態度問題 text 佢唔應人
到其他同事s 翻轉頭話比我知佢講我壞話
做咗差唔多2年嘢
有個一年Contract位嘅Offer
做唔做得過?
能力又好,態度又好
重點係你要講比佢知有咩問題
到最後你要出手炒佢,你都唔可以一黎就炒
辭左份perm去做contract?
因為覺得喺呢家嗰間公司學唔到嘢
想問下點解有時有啲recruiter係LinkedIn搵我傾啲本身無出ad既post
但講完話會proceed之後就會見到佢出左job ad
其實有無特別意思
轉工加算合格
冇轉工加算多
有升職加算少
Contract 俾多少少你係正常, 你叫返17 negotiable
佢唔會醒水的, 如果會醒就唔洗你咁煩, 一係就一請到人直接賠錢炒

唔同佢傾就要日日唔俾野佢做/ 俾勁多佢做, 同埋各式各樣冷暴力點都得
有錯就講一千次咁, 你可以點對佢唔好就點做

但係真心, 我唔覺得佢會So你
係, 都係clerical, HR
最少一年
後生個啲點會3 年 我expectation 奇低
咁唔應機係office hr? 有冇應email?
Gossip 係賤格但唔犯法
去到我個位, 都唔可以杜絕人講我壞話, 哩個Recommend 吞左佢
如果你自由身, Why not?
可以既, 但係我見唔到寫既好處
你講多啲第二份算啦
冇~
自由身即係點?
HR呢行唔係prefer啲人喺同一間公司做得耐啲㗎咩?
我想轉去其他公司學多啲嘢
但又驚得一年contract
遲下驚搵工
想請教下各位,知唔知道Alphasight 係一間點樣既公司,我睇過下啲資料都唔係好明佢實質上係做緊啲咩淨係知係connect talents with investment company
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞