[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
exactly
佢冇睇人地點解值嗰個人工
剩係睇自己
中二病
唔係每間公司都會寫email confirm
唔需要打去問
你到時直接去就得
自我中心嘅小朋友覺得人地點解值唔係佢嘅concern
Not my concern
想問返啲基本野
當人問greatest strength 時,係真係淨係可以答一個,定還係可以照樣答一早準備左嗰三個?thx
坦白最好, 話年少無知
你有無諗過人地點解要問greatest strength而唔係就咁strength?
有咩方法可以保證入職後做嘅野同job ad一樣?
當初job ad ,interview,簽約講都明係做A
返左工一個月都係做A
但係第一個月最後一日,上司突然同我講當初請你就係做B(同A完全唔相關),要我以後都做B,但講講下又話你唔想做,我都可以請人返黎做B
呢種情況係咪可以搵定工啦,唔接受就要走啦係咪?
但已經轉過兩次工,2次都係1個月左右,CV已爛
可唔可以麻煩你俾d建議我
多謝方丈
你當3個月空白啦
R升職
你有20% offer就走啦你r升職就唔只要同事個人工架啦
Hello 方丈,我想問通常要等幾耐先會有通知面試嘅?二個星期係咪合理?我等左一個星期一個電話都冇 另外我都send左CV俾你睇,麻煩哂你啦
屌我都等左兩星期
咁你走喇 升職都唔一定加到20%
1. save Time
2. see if your greatest strength can fit in the job
r加人工本質上好體面咩?
你份人中二病 想點mature?
你都有答案啦 上面巴打答哂你仲想要咩答案
做住先 再繼續搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞