[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
無寫resign咪即係involuntary termination
我google左冇resign of his own accord已經暗示左你係被炒 加埋ref check 都兇多吉少
成個group 細, 同而家呢間冇得比

不過開offer 先算
我當然都有岀去搵啦,但係上司把尺我真係估佢唔到,今日把尺係A,下次把尺會無端端又變左B。不過,只係想知道機會大唔大姐
今日見左間大既外國公司,成程interview 個過程都唔錯

到最後interviewers知我收到另外一間offer,問我最遲要幾時覆果邊 同埋幾時會開始返果間公司,我就話下星期要覆同埋預8月中要返,但之後佢話佢地hr成日好慢 可能未有咁快趕到覆我

我in完覺得自己係有機 但想問會唔會因為咁而唔出offer比我 係咪應該要同講返呢間係我first priority
岩岩發現份cv 打錯上間公司名(大公司 好出名既
而我已經hr in 左 黎緊就partner in
我應唔應該主動同hr 講份cv 打錯名 sd 番份岩既比佢...
派offer 果間做住試用邊等無壞
你當時就要講佢地係first priority

咁搵工就唔會搵一份,大家都明,唔會因為咁唔請嘅
hr,或者其他部門想知你表現會問邊個?

如果你做得耐同其他team合作過,對方知你做成點,咁都有可能轉到
但係你做得咁短時間,人地一問你上司就唔會再考慮你
同問 非fg
啱啱收到份admin job interview 要做written test 想問下要做咩同埋多數問咩
19 grad冇乜工作經驗
真係冇問題 照舊開工 到時請假
想問下都做左7年野
CV仲洗唔洗寫公開試成績
同埋expected salary到底係要唔要寫落CV
上網睇有啲話要 有啲又唔洗
你又岩 不過都係打左比hr問,佢都同你咁講,根公司政策要一年先得,工作上做得一個月點解你會咁快知唔岩
返工第一個星期就請病假去見工會唔會唔太好?
做左兩個月就想人加人工留你?你邊位?
一畢業出嚟嫌辛苦冇做返大學本科嗰行
而家兩三年後想做返本科 見工嗰陣應該點解釋之前冇入行
方丈你好,我下星期開始返家人公司full time做嘢, 家人只係口頭上答應人工至少同我而家份工一樣,但我唔太信得過家人 又冇得簽合約 。其實我唔太想親人之間有金錢掛角, 開口講又唔好意思。 點做好?
apply左份工 點知hr安排一份高少少職位嘅interview俾我 係咪正常? (未見)
寫degree&master ok la
Expected salary 唔洗放cv , 因為hr 唔會因此寫左就比到個數你
如果你阿頭大方幫你先有用

你都係走啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞