[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
香港其實應該唔多老細會留人
你唔做大把人做 除非無左你唔掂
方丈,我想問下大公司開6個月嘅contract係咪多數當替工咁用,定還是有機會繼續續約
佢真係以為地球應該圍住佢轉
想唔跳草裙舞但係公司會off-cycle加佢人工仲要match到出面個offer
見完好好放低找下份~
咁今次唔係HR 見你, 佢想知, 唔係問你就係問返HR 架啦, 咁問你都合理啊

你意思係邊個話你經驗唔夠?
咁即係 12+1+4.5?
明了
咁你2 年, 平均都係 3.75

主要係你而家哩到pay mix 有太多係variable
除非你basic 極underpaid/ 個啲係sales comm, 否則我覺得你問可以
但如果我係嗰個HR 會覺得你太大咬, 有第個揀我唔會要你
一係就改返你個pay mix
大家都係DB, 你點知我最尾出幾多俾你
搵工/ 如果你未過probation 就R probation review
同埋, 你又係做得好過佢, 點解老闆會無啦啦想加俾你?
會, 因為應該唔會有咁長paid sick leave, paid sick leave 完哂就以炒
咁你覺得錢係最重要咪走~
grading 一樣唔等於你啲際遇一樣
就算乜都一樣, 時機唔同, previous salary 唔同都已經係可以同工唔同酬

一係就你做得好過人, 自己R 升R 加人工
一係就走~

唔會有公平的
//當日公司hr話要唔接受我辭職
要選擇當自己辭職(冇補水)or被炒(termination)//
我睇唔明哩句, 當自己辭職 咪等於 接受你辭職
咁辭職有咩水補
r 頭...
可以直接問會唔會加俾你, 唔加就quit

人地好地地用而家個價請到人 (你) 係到做, 你又唔係特別出色, 點解要留你

個個staff 都會 comes around goes around,

如果你出面咁好, 人工個數咁滿意, 公司唔會阻你發達嘛

如果你係想問, 拎住個offer R 加得唔得, 老實個句係, 如果你個位好難replace/ 上司好愛你, 有機

但係HR and/ or 上司個心一定好唔舒服

R 就R, 拎出面offer 黎R 同威脅冇分別
公司有budget, 你點知, 你做開budgetting~?
話係公司lay off 啦
其實呢, 心情同時機都已經夠, 比如個排有新project, 好等人用, 好要人用, 咁岩見著個叫得高既, 就已經可以俾高左
你上司點評價你probation?
追緊

個位巴打講野係blunt 啲, 但係 pt # 1-5 係你答唔到的
因為你唔會fully 知的
如果答唔到, 點confirm 自己underpay
你點知你個+10% offer 係咪同你同事一樣, 可能係佢overpaid~
咁你走啦~~ 唔好留, 真心, 放生自己, 放生間公司嘛~
出手咁低~
7 個月, 你搵同title 走?
終於明, 你resign, 之後佢炒你
佢話唔當你resign valid, 因為佢早日都想炒你?
傳心師又要貪錢又要扮清高
唔值都俾得的
想俾先係個factor
唔係你值, 公司就會想俾你
否則洗鬼轉~~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞