[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike

笑撚左
百幾人嘅話個system會有幾勁?
講白d公司會唔會為左一百人洗一百萬係system上面?
你用個平平地嘅system,又無咩customization,咁究竟幫到幾多?結果一係你就個system,一係system幫你做一部份淨番靠你自己
依個唔係年代問題,係錢嘅問題
幾百人以上啊
所以百幾人由人肉到千幾人用system
後者易好多啦
咁佢個job真係要出去見客,佢阿頭又肯endorse
笑完都吹佢唔漲
所以話做法唔同

至於易唔易,其實都係各有各易嘅地方
同埋一百人嗰啲all-rounded system 唔洗一百萬 除非有好多workflow policies
玩system有哂user guide
入筷子mode有幾難咪玩啦
sales有數就王者
line好簡單 啲細到數就唔會理佢哋遲返早放
所以line保佢係正常
21FG 之前冇番過Intern, 做緊間外資細(仲有~2個月先過Proba),但係無論係工作性質定係career path 都唔係我想要嘅,人工又低(但符合工作量),諗住轉行,但想轉嗰行要啲時間去讀啲短期course / 自學啲skill。

依家我有幾個諗法,想你比啲意見

1)做住依家呢份,用番工時間(有時真係冇野做,又冇人比野我做)+ 放工時間去準備下份工嘅skill,做夠1年先走。

但因為過左Proba要等1 個月先走得,驚搵下份工人地未必會等我(始終都算係白紙)

2)係Proba期間盡快準備好啲skill然後開始搵下份工。

但Proba 得番~2個月,未必夠我搵到下個offer

3) 裸辭呢到專心搵下一份,可能做住Part Time 先。
人工你依家幾多?aim幾多?
兩年升兩次都幾勁
方丈 你覺得自我介紹時間太約幾多度?
另外我係上年grad 做左年野呢家想轉工,自我介紹上其實想表達唔少野

例如過去工作經驗點樣配合到落呢份工,點解對個post有興趣,轉工原因,長短處等等

都諗緊通常HR最想聽自我介紹係啲咩,因為一次過講曬怕太長氣,可以之後再等佢問。但就唔知應該present邊啲部份就足夠thanks
依家得13K想轉嗰行會有15-17K
所以我地唔信都係笑完就算,唔會drill落去
真心唔夠Sales 同事黎, 我只係識sell 我自己as a product, 但係Sales 狗你地乜7 都Sell 到
有啲真係抵幫既, 比如歷史遺留真心賤檟個啲, 都係抵幫既
唔係個個System 都可以乜都滿足
有啲就算係大公司listed 都可以勁度縮
人手部份總會有~
一定一片紅色
政治超正確
放心, 人地一早睇化
如果受串兩句可以拎封信加安全感
串我二十句我都ok
你公司都幾得意,升職有得自己叫價
俾左信後, asap, 等佢心情好個日問
https://youtu.be/rjc3QRTBMSI
唔洗, 直接屌個卡機, 根本點打卡都冇用, 都係俾store manager 多啲野焗走啲佢唔中意既人架姐
超正解
大公司都未必肯用靚system
最重要係, 靚System 都唔一定cus 到想要既level
唔完全係, 個logic 學左就OK, 比如唔好以Del entry 要加上去, 先做Movement 後做錢咁上下啲19 野
用得多就會發現個個system 都係咁上下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞