[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
deploy後有埋user training俾你 又有guide仲想點 教你㩒掣咋喎
正常internal IT亦會教你地一轉啦

你又唔係it admin叫你寫code或者寫policies

hr system有罐頭野
大佬customisation backend好多野搞 又要testing 又要UAT
有啲system 會有guide教埋IT 日後想加野可以點做
外資com sec嚟,我都估唔到外資出手咁低
因為本身讀BBA,諗住學啲BA會用到嘅tools轉做BA。我都唔肯定兩三個月夠唔夠
咁如果我Proba 之前未搞掂下份工要嘅skill / 有新offer, 應該做夠1年先走定完Proba就走?

其實做夠1年呢份工都唔會對我想做嗰行有太大幫助,就算有空白期都可以解釋話準備緊下份工嘅skill
係咪日韓資
都唔係架
冇錢的客sell唔到 真心
辭職信可以點打
同埋dear比上司定department 最大個粒
想問下方丈
如果做緊intern 想R 正職有無攻略
BA應該難啲喎,如果好似你講到咁易學啲BA會用到既tools就得咁點解你grad之前唔去學左先?
你封信比邊個咪dear邊個
正職依家有opening? 無headcount講乜都冇用
to whom it may concern,
咁應該無
方丈你好 想請問咩叫HR generalist? 一直以為generalist姐係邊條team e.g. recruitment, training等都要掂下 但原來好似唔係 因為見有d公司直情有條team叫hr generalist team, 黎緊要interview 所以想知多d 感激不盡~
上司
啱啱申請10日之前咗一份training assistant 既工 自己以前有 intern經驗同呢份工完全一致 所以寫左18k 真係好想做 但係隔咗10日之後諗返覺得自己應該寫多咗 我低啲人工都冇所謂 如果想改返做15,16k 我好唔好改咗去再send 定係繼續等多一排先 因為佢8月31號先Deadline
Thx 方丈。
老闆offer 我做夠半年比多一個月bonus我。不過我覺得半年後係會炒左我多d
所以我都係決定轉工
嗰陣未有個明確嘅方向
好似係英資
18k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞