[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
問左先啦
最多咪食檸檬
問左唔會有損失
一般就大學名>學科
因為做法真係唔同
百幾個你可以好人肉咁去做,但係同一個方法係咪可以用落幾百甚至過千人?
你可以試下講你點有效處理大量data,點樣automate個checking process,而唔會影響個control
同埋好現實,要由百幾直上過千人有難度,可以主力搵d五六百人嘅先,當stepping stone下次再轉過千

但正常佢地唔會未經我點頭就幫我apply
我見到同一間公司咪reject其中一邊唔好咩?
正 that's me~~
咁你要問定HR/ 上司批唔批你WFH
唔會, 冇啦啦俾你轉perm, 有啲benefit 多左, 點解仲要加
logic 係一樣, Scale up 咁做, 當然相信公司都會有System 去manage, 我學system 有乜乜乜Exp, 有信心可以Replicate 再來
唔知你而家點pay, 想去咩位, 答你都係老點你
係, 應該話想做個陣standard 就可以變exceptions
真係識講嘢
睇到就發了
咁如果個個都係咁都冇辦法
我係你會做夠一年, 你點知係咪真係過得成UK
正常就係囉~~
比如你想搵lux, 人地有hermes vacancy, "知你一定肯" 可能申請左先同你講都未定
你點會depend on 人地既work ethics
有hr system啦頂
仲人肉做咩 咩年代啊
點睇下期六合彩?
班友仔實話冇遲到早退 問黎都哂氣
有冇同上面反映換卡機
遞左信就問得
預返多d時間比佢寫

其實你遞信果陣問係最順理成章
果陣無問咪搵個佢心情好/等閒嘅時候問
5.5日14k 借問聲邊行
如果舖頭d人信得過,day 1就唔駛裝卡機同要back office check attendance
最好嘅方法真係叫上面換,理由係accuracy同control

line同你講嘅話,遲左1分鐘係出面見完客先返公司都講得出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞