[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
你真病假病都唔好
你呢個係家事問題wo
會唔會mpf 都無
Senior post
Less exp can be assistant
例如我依家25k人工expect 28 up
但我無寫expected幾多
最後其實間公司budget都係得25
咁咪浪費大家時間
想問下

interview完等兩星期先有消息 合唔合理?

同埋究竟呢段期間佢地搞緊乜要搞兩星期
經head hunt 又會唔會耐d

thanks
方丈唔好意思想問多個問題 有啲急
而家probation 頭一個月 應該可以即走 咁如果我放咗工夜晚send 辭職email send埋辭職信 第二日suppose已經可以唔返? 但係我見佢有hr system有辭職申請
份工真係好唔岩我 做到好唔開心所以有得即刻唔返都想唔返
正常來講,呢兩個月都冇啲咁嘅機會發生個喎
大家都係做嘢,咁梗係辦公時間打俾你,或者食完飯一次過打電話,唔會就你嘅時間,梗係就佢嘅時間
你想搵咩位不如直接問啦好嗎
通常未過試用期都唔會俾你咁樣調職,因為之前都有講過呢啲機會對於公司來講好似獎勵緊個員工咁,根本未有貢獻,又何來獎勵

但係我睇你咁樣講,我都仲未好了解到,係你做得唔好,定係佢咁憎你,不過如果佢講到明佢搵人,咁即係話佢搵到人佢就會唔過嚟試用期,你搵定工啦
方丈唔好意思想問多個問題 有啲急
而家probation 頭一個月 應該可以即走 咁如果我放咗工夜晚send 辭職email send埋辭職信 第二日suppose已經可以唔返? 但係我見佢有hr system有辭職申請 同埋我又驚公司觀感會唔好
利申: 21fg 份工真係好唔岩我 做到好唔開心所以有得即刻唔返都想唔返
不論你做成點都好,我都企係你嗰邊嘅,所以安慰咗先,嬤嬤頭,我哋一齊諗之後點處理啦
如果唔係聲升好靚title,唔係加好多人工,咁點解要轉
多數唔會,不過你最好就可以比到你個考車預約嘅cap screen 佢哋,因為你問我的話,我都唔會信你係去考車,而係覺得你會去面試
想同方丈講聲多謝
原本一個offer都無 頹左一排
好彩有方丈幫手睇cv 同埋教interview d skills
而家終於有offer 仲要兩個一齊黎

prep緊interview嘅大家 記得去方方channel 睇曬d interview 片 真心好有用 同埋記得要subcribe呀
方方拍得好辛苦嘎
你前上司好憎你?

正常來講冇講你自己走,咁就係比人哋逼走或者俾人炒,會知個喎
唔好諗太多啦,好明顯佢係點你做第二個位,咁你就搵其他工算啦
係,所以你要諗定點樣答

https://youtu.be/T8rSGnLiQxM
絕對唔大
唔會,不過你都唔使期望佢真係會答你
唔會因為咁而唔出俾你,因為對於新公司來講,唔理你依家返緊邊度,接咗邊個嘅Offer,你只要接佢哋嘅最後嘅Offer,你會出現就可以

但你唔好因為面試嗰陣好似幾好傾,就以為佢一定會俾你咁樣去期待 會好啲
你打錯咗啲乜嘢
正常係,不過你都睇返合約,有時可能都要你七日通知,想好來好去我通常都建議爭嗰幾日做埋佢
直接喺度問我幫你睇吓好過啦,有好多人都會去玻璃門度睇,不過老實講就未必好準呀,參考吓可以嘅,信晒就不必
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞