[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
咁都幾大鑊,因為公司點都要比一個月錢你,但係又寧願你唔洗番
人工爭幾遠先?
冇人會咩都exactly一樣
所以你應該走
唔好留戀依家份工
咁你咪走囉

我有追post
成陣中二病出哂嚟
其實未收warning前都feel到老闆唔多like我
咁收到信之後一兩日我就已經即遞信
驚佢會炒我

其實我都唔明
聽hr嘅語氣係想誘導我唔拎嗰一個月錢
問咗其他人都話公司係想慳錢所以用呢啲方法
所以佢哋先會建議我拎錢
我諗老闆係就算我走左都唔想我好過掛⋯

件事都發生左
我都唔知自己呢個決定啱唔啱
因為我係上午遞信 下午就突然話炒我
同埋我係嗰日下午就正式收到warning信(我當時係未簽名嘅)
hr解釋話前一日已經想俾我
但搵唔到我⋯
所以我都好混亂
又唔知hr講嘅嘢可唔可信

你哋會唔會有啲咩方法教下我點包裝好?
留名
你因為唔想比人炒而遞信
結果因為唔想公司慳番一個月而揀比人炒?
你問d咩人咁整蠱你呀?
真 仲懶客觀咁
話唔係酸同事高人工過佢呢個好笑
有budget同值唔值得比係兩回事
差1.5k
1.5唔算多 如果真係行頭窄而你又打算係呢行發展既我覺得唔走好d
見同級高人工過佢就要走咪好唔得閒 一陣已經係全公司最高又開始同其他公司比
佢唔會全公司最高 眼高手低
差嗰1.5k咁少 做夠一年先啦
方丈您好
小弟啱啱fg,之前啲interview hr都會sd email further confirm
但今日收到間儀公司嘅interview之後 個hr電話講完時間日期地點 收左線之後就冇再email我
電話入面都冇話會email 我
唔知關唔關我一關頭miss左佢call 後尾call返佢事

想知冇email confirm 正唔正常架
如果再打去問個hr 會唔會扣分
麻煩方丈救救小弟
細公司正常
1.5k唔多,做多陣先轉啦
行頭窄轉工要handle得好d
問題係佢完全無視人地可能好過佢嘅地方,總之人工高過佢就唔得
佢轉幾多份工都係要繼續走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞